Yılmaz:Kıbrıs sorununun çözümü için öncelikle, Kıbrıs Türkünün özden gelen hakları olan eşit egemenliği ve eşit uluslararası statüsü kabul ve beyan edilmelidir – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

Yılmaz:Kıbrıs sorununun çözümü için öncelikle, Kıbrıs Türkünün özden gelen hakları olan eşit egemenliği ve eşit uluslararası statüsü kabul ve beyan edilmelidir – DT Kıbrıs Haber

[ad_1]

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcisi Bekir Bozdağ, KKTC‘nin kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere KKTC‘ye geldi.

Ercan Havalimanı’nda Yılmaz ve Bozdağ’ı, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç ile bazı bakanlar karşıladı.

Başbakan Ünal Üstel ve Cevdet Yılmaz Ercan havalimanında basın toplantısı düzenledi.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz  konuşmasında, Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinin yıldızı olan KKTC‘nin kuruluşunun yıldönümü için adada bulunduklarını söyledi.

40 yıl önce esarete “hayır” diyen Kıbrıslı Türklerin egemenliklerine sahip çıkarak özgür ve bağımsız bir Cumhuriyet kurduğunu kaydeden Yılmaz, nice egemen bağımsız 40 yıllar diledi.

“Kıbrıs sorununun çözümü için öncelikle Kıbrıs Türkünün özden gelen hakları olan eşit egemenliği ve eşit uluslararası statüsü kabul ve beyan edilmelidir” diyen Yılmaz, Kıbrıs Türklerinin bu haklarının teslim edilmesi ve KKTC’nin tanınması çağrısını yineledi.

KKTC ile TC arasındaki ilişkilerin daha da ileriyle taşınması için görüş alış verişinde de bulunacaklarını kaydeden Yılmaz, Türkiye’nin ikinci yüzyılına girdiğini ve buna Türkiye’nin yüzyılı ismi verdiklerini, bu yüzyılın Kıbrıs Türkü’nün de yüzyılı olacağını belirtti.

Kıbrıs Türkü’nün refahı için KKTC’deki makamlarla başlatılan ortak çalışmaların kararlılıkla yürütüleceğini vurgulayan Yılmaz, Ercan Havalimanı’nın bunlardan biri olduğunu söyledi.

Yeni Ercan Havalimanı ile iftihar ettiklerini, yeni projeler bulunduğunu kaydeden Yılmaz, en öncelikli konulardan birisinin de enerji konusu olduğunu, Türkiye’den deniz altına döşenen borularla su getirdikleri gibi kablolarla KKTC’nin Türkiye’deki şebekeye entegre edileceğini, iki tarafın da kazançlı çıkacağını, KKTC’de üretilen yenilenebilir enerjinin daha geniş bir şebekeye verilebileceğini kaydetti.

Türkiye ile KKTC arası elektrik kablosu döşenmesi için fizibilite çalışmasının başladığını kaydeden Yılmaz, projenin hayat bulacağı zamana kadar KKTC’de elektrik sıkıntısı yaşanmaması için uzmanların detaylı bir çalışma yapmakta olduğunu kaydetti.

“Kıbrıs Türkünün müreffeh bir geleceğe doğru attığı kararlı adımları destekleyeceğimizi, KKTC’nin güvence kaynağı olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum” diyen Yılmaz, misafirperverlik için teşekkür etti.



[ad_2]

Bir yanıt yazın