“Uluslararası Yitip Giden Kültürel Miras Sempozyumu” başladı – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

“Uluslararası Yitip Giden Kültürel Miras Sempozyumu” başladı – DT Kıbrıs Haber



KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu tarafından organize edilen,“Uluslararası Yitip Giden Kültürel Miras Sempozyumu” bugün başladı.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu da sempozyumun sponsor ve paydaşları arasında yer alıyor.

Girne Acapulco Recort Otelde gerçekleştirilen sempozyumda ilk olarak açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kocaeli Müze Müdürü ve KÜMAD Kültürel Mirası Koruma-Araştırma Derneği Başkanı Serkan Gedük konuşmasında kültürel mirasın korunarak geleceğe aktarılmanın önemini vurguladı.

Gedük, kültürel mirası sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde korumanın iyi bir eğitim politikası, akademik çalışmalar ve bu alanda yapılan etkinliklerle mümkün olabileceğini de belirtti.

Alashia Terracotta Sanat Topluluğu adına sanatçı, kuratör Ayhatun Ateşin de, kültürel değerlerin, telafisi olmayacak şekilde yitirildiğine dikkat çekerek, dünyanın neresinde olursa olsun ültürel miras ve değerlerin koruması gerektiğine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği As Başkanı Pınar Başman Süren de kültürün bir toplumun yaşayış düşünce ve sanatsal varlığının en önemli yapı taşı olduğunu belirterek, kültürel kimlige sahip çıkmanın geleceğe bırakılacak en önemli miras olduğunu kaydetti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA Lefkoşa Ofisi Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş da konuşmasında Balkanlarda, Orta Asya’da Moğolistan’da nice eseri ayağa kaldıran TİKA’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bu alanda desteklerde bulunduğunu anlattı.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer ise Kıbrıs’ın en eski kurumu Evkaf olarak kültürel mirasın korunmasına katkı koymaya devam edeceklerini kaydetti.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz da konuşmasında, kültürel mirasa sahip çıkmanın önemine işaret ederek, “kültürel mirasın korunmasında önemli bir adım atıldı. Katkı koyanlara teşekkür ederim” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar konuşmasında kültürel mirasın devamının sağlanmasının herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
“Toplumun sürekliliği kültürel mirasın korunmasına bağlıdır” diyen Sibel Tatar, birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kıbrıs’ın kültürel mirasın korunması, tanıtılması ve keşfedilmesi için Cumhurbaşkanlığı bünyesinde projeler uyguladıklarını anlattı.

Cumhurbaşkan Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, kültürel mirası korumanın ve sergilenmesinin önemine işaret etti.

Töre, “tarihimizden vazgeçmemiz lazım. Tarihimizi bilmezsek geleceğimizi şekillendiremeyiz. Yanılma noktasına düşeriz. Tarihi mirasların yitip gitmemesi için nereden başlarsak kardır diye düşünmeliyiz. Mutlaka kurtaracağımız şeyler vardır. Nesiden nesile milli kültür ve miraslarımızı aktarmamız gerekir” dedi.

Bir yanıt yazın