Rusya, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Rusya, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldı

[ad_1]

Rusya, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Ukrayna tarım ürünlerinin ihracatı için “Karadeniz Girişimi” uygulamasının bir parçası olarak oluşturulan insani koridoru örtü olarak kullanarak Sivastopol’daki deniz üssünde Rus Karadeniz Filosunun gemilerine ve altyapısına insansız hava araçlarıyla büyük hava ve deniz saldırıları düzenlediğine işaret edildi.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinin, söz konusu insani koridorun işleyişini sağlayan Rus gemilerine yönelik “terör eylemleri”yle bağlantılı olarak Rusya’nın karar aldığı bildirilen açıklamada, “Rus tarafı, Karadeniz Girişimi’ne katılan sivil kuru yük gemilerinin güvenliğini garanti edememekte ve bugünden itibaren anlaşmanın uygulanmasını süresiz olarak askıya almaktadır” denildi.

Açıklamada, İstanbul’da Ukrayna gıdalarının taşınmasını kontrol eden Ortak Koordinasyon Merkezi’ndeki Rus temsilcilere gerekli talimatın verildiği de kaydedildi.

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya alma kararını değerlendiren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise “Rusya gıda krizini kasıtlı olarak eylül ayında ağırlaştırmaya başladı” dedi.

Rusya’dan buna benzer bir kararın verilmesinin son dönemlerde zaten beklendiğini belirten Zelenskiy, ” Rusya’dan, sonunda tahıl ihracat girişimini iptal ettiklerine dair oldukça öngörülebilir bir açıklama geldi. Ama aslında onların bu kararı bugüne ait değil.” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinden üzüntü duyduklarını belirtti ve Moskova’yı girişimin işleyişini sürdürmeye çağırdı.



[ad_2]