İskele Belediyesi 1. Bal Festivali bugün yapılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Arı ve ürünlerini tanıtarak sağlığa olan faydalarını vurgulamak amacıyla Topçuköylü genç arıcılar, Arıcılar Birliği ve İskele Belediyesi’nin işbirliğinde Bal Festivali düzenlendi.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen festivale Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Mecisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da katıldı.

Festivalin açılışında Topçuköy Arıcılar Derneği adına konuşan Derviş Osum, köyün tarihçesi hakkında bilgi vererek ülke bal ihtiyacının yüzde 25’inin Topçuköy’den sağlandığını söyledi.

Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu da Dipkarpaz’dan Yeşilırmak’a kadar ülke bal ihtiyacını karşılamak için çalıştıklarını ifade etti.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da, belediye olarak her zaman üretenlerin yanında olduklarını belirtti.

Festivalin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, Topçuköy’ün üretime oldukça uygun bir köy olduğunu dile getirerek, köyde 100 yıldan fazla arıcılık yapıldığını söyledi.

Tarım Bakanı olduğu dönemde arıcılığa büyük önem verdiğini ve bal ihracatının önünü açtığını hatırlatan Çavuşoğlu, arıcılıkta çeşitliliğin arttığını ve standartların da yükseldiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Topçuköy’de arıcılığın her geçen gün geliştiğini belirterek, fastivalin gerçekleştirilmesinde katkı koyanlara teşekkür etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, bakanlık yaptığı dönemde ithal arı bala fon koyduğunu ve arıcılığın böylelikle geliştiğini kaydederek, bal ormanlarının oluşturulmasının önemine değindi.

Yerli yatırımcılara destek verilmesi ve ithal ürünlerinin yerini yerli ürünlerin alması gerektiğine dikkati çeken Töre, kuraklık ve yangınların arıcılığı olumsuz etkilediğini belirtti.

Festivalin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, İskele bölgesinin hızlı bir şekilde geliştiğini dile getirerek geleceğin üretmek ile var olacağını söyledi.

Ülke üretimini desteklemek için zamanında bala fon konulduğunu anlatan Tatar, gereken katkıların ve yatırımların yapılmasıyla ülke bal ihtiyacının yerli üreticilerden karşılandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, yerl üretim balın şifa ve enerji kaynağı olduğunu kaydederek, Topçuköy’de 132 yıldn beri balcılık yapıldığını ve bu yıl ilki düzenlenen festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyanlara teşekkür etti.

Festivalde İskele Belediyesi Halk Danslaı topluluğu ile Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları halk dansları ekipleri gösteri sundu.BRT

İskele Belediyesi 1. Bal Festivali bugün yapılıyor