Narenciye destek ve teşvik paketi hazırlandı..Baṣbakan Üstel: Halka verdiğimiz sözleri birer birer yerine getiriyoruz – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Narenciye destek ve teşvik paketi hazırlandı..Baṣbakan Üstel: Halka verdiğimiz sözleri birer birer yerine getiriyoruz

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Narenciye üreticilerinin üretimden kopmaması adına destek ve teşvik paketi hazırlandı.

Narenciye üreticileri ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar ışığında uzun zamandan beridir ilk kez narenciye destek teşvikleri bütçesi içerisinde %6,5’lara kadar düşmüş olan narenciye payı %20 seviyesine çıkarıldı.

Paket kapsamında ürünlerini serbest piyasada paketleme kalitesinde değerlendirememiş narenciye üreticilerine Cypfruvex’ in açıklayacağı Greyfurt, Limon, Yafa portokal, Washington portokal, Mandora ve Valencia portakal sıkma ürün fiyatlarına ilave olarak ürünlerini sıkma tesislerinde değerlendirecek olan üreticilere ürünlerinin her bir tonuna 2000 Türk Lirası destek verilecek.

Konsantre için ihracatına ise ton başına 20.000 TL teşvik desteği verilecek.

Ayrıca serbest piyasanın özel sektör ve aynı zamanda Cypfruvex’in paketleme kalitesindeki ihracat ürünlerine birinci sınıf paketleme ihracat kalitesindeki ürünleri ihracat ettiklerinde Mandora ve Valensiyaportokal için üçüncü ülkelere ihracatta 2500 TL tonuna, Türkiye Cumhuriyeti’ne birinci sınıf paketlenmiş ürün ihracatına Mandora ve Valensiyaportokal için 1700 TL tonuna,  2. sınıf paketlenmiş ürün ihracatına 1500 TL tonuna ve bahçe çıkışlı kasa kontrollü ihracatlarda ürünlerine tonuna 1500 TL teşvik verilecek.

Destek ve Teşvik Paketi Başbakan Ünal Üstel tarafından açıklandı.

Birlik başkanları ile toplantı yapan Başbakan Ünal Üstel toplantıda hükümetin kurulduğu günden beridir halka verdikleri sözleri birer birer yerine getirdiklerini söyledi.

İlk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en ücra köylerine dahi içme suyu ile buluşturduklarını hatırlatan Başbakan Üstel; “Güzelyurt bölgesindeki narenciye üreticilerimizi de anavatanımız Türkiye’den gelen su ile buluşturacağız’. Bu projemizi de tamamladık.  Şimdi sırada diğer büyük bir projemiz olan Mesarya iç ovasını sulu tarımla buluşturmak için çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.

Üretimin çok değerli olduğuna da işaret eden Üstel, Kıbrıs Türk Halkı’nın 974 öncesinde bile üretimden hiçbir zaman kopmadığını, baskı ve izolasyonlararağmen ayakta durmak için mücadele verdiğini belirtti.

Hükümetin, sektörleri üretimden koparmamak adına imkanlar dahilinde desteklemeye devam edeceğini kaydeden Üstel, “İstikrarla yola devam eden hükümetimiz planlamaları da birer birer hayata geçirmek için düğmeye bastı” dedi.

Tarımda ve hayvancılıkta planlamaların yapıldığını ifade eden Başbakan Ünal Üstel; “Narenciyede çeşitlendirme, kaliteyi arttırma adına çalışma başlattık.  2024 yılı içerisinde birer birer çalışmalarımızı tamamlayacağız. Geçmişte narenciye teşvikleri bütçe içerisinde % 6,5 seviyelerine kadar indi.  Biz bu yıl narenciye desteğini tarım bütçesi içerisinde %20’lere çıkardık” dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da Başbakan Üstel’in talimatları doğrultusunda, yapmış oldukları istişarelerde Güzelyurt bölgesine önce kaliteli suyu ulaştırdıklarını ve bu suyu 20.000 dönümlere çıkardıklarını daha sonra 16.500 dönüm araziye 24 saat kesintisiz su ulaştırdıklarını anlattı.

Bu sayede daha kaliteli ürünleri üretme fırsatını üreticiye sağlamış olduklarını kaydeden Çavuş, doğrudan gelir destekleri ile geçen sene narenciye gübre desteğini hayata geçirdiklerini ve bu desteğin artarak devam edeceğini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, önümüzdeki günlerde Toprak Su Laboratuvarı’nı da Güzelyurt’ta açacaklarını belirterek, Toprak Su Master Plan Çalışması çerçevesinde Güzelyurt’taki köylerden su kuyularından numuneler alındığını, bir sonraki aşamanın ise toprak analizleri olacağını kaydetti.

Çavuş “Başbakanın bize vermiş olduğu talimat rekabet ortamını ve piyasa koşullarını oluşturacak destekleme modelini hayata geçirmektir. Geçtiğimiz yıllarda %6,5 olan destek payı bu yıl %20 oranlarına çıktı. Bu rakam büyük bir rakamdır. Kendim ve üreticiler adına Sayın Başbakan’a teşekkür ederim.” Diye konuştu.

Toplantıda hazır bulunan Güzelyurt Lefke Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Sami Dayıoğlu, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu ve Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Derneği Başkanı Turgut Akçın da rakamların açıklanmasının ardından bir bir söz olarak Başbakan Ünal Üstel’e teşekkür etti.

BRT/

Bir yanıt yazın