Mağusa’ya “Gazi” unvanı verilişinin yıl dönümü kutlandı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Mağusa’ya “Gazi” unvanı verilişinin yıl dönümü kutlandı

Gazimağusa’ya “Gazi” unvanının verilişinin yıldönümü nedeniyle Zafer Anıtı’nda düzenlenen devlet töreni anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.
Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Namık Kemal Lisesi Tarih Öğretmeni Sultan İnançoğlu günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
İnançoğlu, “yıllarca Ruma karşı direnmiş, asla pes etmemiş güzel Mağusa’mıza “Gazi” lik unvanını vermiş sehitler ve gazilerimizi anmak için toplandık” ifadelerini kullandı.

Ardından Namık Kemal Lisesi Öğrencisi Ali İnan Celepoğlu şiir okudu.

Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Gazimağusa Şube Başkanı Esat Dünki, ise konuşmasında 1974 Mutlu Barış Harekatı’yla adaya barış geldiğini kaydetti.

Dünki, en büyük kahramanlık gösteren şehirlerden birinin Mağusa olduğunu ve 26 Aralık 1975 yılında şehre “Gazi” lik unvanı verildiğini kaydetti.

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay da bu törenin ilk kez yapıldığını dile getirerek, tarihin genç nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkan Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs Türk Halkı’nın bu topraklarda tam 96 yıl Türk askerini beklediğini dile getirdi.

Rumların Kıbrıs’ı Girit yapma hedefi olduğunu ifade eden Töre, Türk jetlerinin mücahidin imdadına yetiştiğini vurguladı.

20 Temmuz sabahı Türk askerinin hem havadan, hem denizden çıkarma yaptığını ifade eden Töre, “KKTC ve Türk ordusu olmazsa olmazımızdır” şeklinde konuştu.

Gazimağusa’nın 36 şehit vererek ‘Gazi’ unvanını aldığını hatırlatan Töre, tüm şehitlere Allah’tan rahmet diledi. Tören yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

Bir yanıt yazın