KKTC’de seçime doğru

featured
KKTC’de seçime doğru
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

KKTC Cumhurbaşkanlığı için 11 adayın yarıştığı seçim, Anayasa değişikliği halkoylamasıyla birlikte Pazar günü yapılıyor.

198 bin 867 seçmenin 738 sandıkta oy kullanacağı seçim için adaylar propaganda çalışmalarını, Yüksek Seçim Kurulu da hazırlıklarını sürdürüyor.

7’si bağımsız toplam 11 adaydan biri, KKTC’nin gelecek 5 yıldaki Cumhurbaşkanı olacak.

Cumhurbaşkanı seçilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu almak gerekiyor. Hiçbir adayın 11 Ekim’deki ilk turda bu oy oranına ulaşamaması halinde, seçim, en çok oy alacak iyi aday arasında 18 Ekim Pazar günü yapılacak ikinci tura kalacak.

Anayasa değişikliği halkoylamasıyla aynı günde yapılacak seçim, koronavirüs salgını nedeniyle önceki yıllara göre oldukça farklı bir atmosferde ve farklı önlemlerle gerçekleşecek.

Yüksek Seçim Kurulu, 11 Ekim Pazar akşamı önce Cumhurbaşkanlığı, ardından da Anayasa değişikliği halkoylaması sonuçlarını açıklayacak. Her iki sonucun da saat 22.00’ye kadar netleşmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve halkoylaması için Pazar günü 08.00’de başlayacak oy verme işlemi, saat 18.00’de tamamlanacak. Ancak saat 18.00’e geldiğinde sandık başında oy vermek üzere bekleyen seçmeler, sandık kurulu başkanı tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

Oyunu kullanmak için sandık kurullarının odasına maskeyle girecek seçmenlere eldiven verilecek…

Seçmen, oyunu kullanmadan önce kimliğini kanıtlayıcı kimlik kartı, ehliyet veya pasaportunu sunacak seçmene nasıl oy kullanacağı sandık görevlileri tarafından anlatılacak ve seçmen, iki oy pusulasını alarak oy kullanacağı paravanın arkasına geçecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimi oy pusulasında adayların adlarının isimlerinin yer aldığı bölümün altındaki boş kutulardan birine “evet” mührü vurularak tercih belirtilecek. Oyun geçerli sayılabilmesi için mührün sadece bir kez vurulması gerekiyor. Aksi halde oy geçersiz sayılacak.

Anayasa değişikliği halkoylaması oy pusulasındaki tercih ise kalemle belirtilecek. Oy pusulasındaki “evet” ve “hayır” yazan bölümün altındaki boş kutulardan sadece birinin içine, ne şekilde oy kullanmak isterse tik veya X işareti konulacak.

Her iki oy pusulasında İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü olması da, pusulanın geçerli sayılmasının koşulları arasında bulunuyor.

Seçmenler, paravanın arkasında oyunu kullandıktan sonra, pusulalarındaki iki mührü sandık kuruluna göstererek sandığa atacak.

Hem cumhurbaşkanlığı seçimi hem de halkoylaması oy pusulaları tek sandığa atılacak.

Sandık kurullarındaki görevliler, oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ve sandıkların kapanmasının ardından sayıma geçecek.

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir yapılıyor. Bu yıl 26 Nisan’da yapılması gereken seçim, koronavirüs pandemisi nedeniyle Meclis kararıyla 11 Ekim’e ertelenmişti.

 

KKTC’de seçime doğru