KKTC 1. Kooperatifçilik Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

KKTC 1. Kooperatifçilik Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. – DT Kıbrıs Haber

Kooperatif Şirketler Mukayyitliği tarafından 12 Aralık’ta düzenlenen KKTC 1. Kooperatifçilik Çalıştayı’nın sonuç raporu düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kooperatif Şirketler Mukayyidi Çelebi Ilık, raporu ilk kez basın mensupları ile birlikte gördüğünü belirterek, rapor üzerinde herhangi bir etkileri veya yönlendirmelerinin olmadığını vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından çalıştay ve hazırlanan rapor hakkında basın mensuplarına bilgi veren Lefke Avrupa Üniversitesinden Yard. DoçDrMehmet Ali Ekemen,Çalıştay ile temel hedeflerinin kooperatiflerin sorunlarını tespit etmek, fırsatları ve tehditleri belirlemek ve bunlara çözüm önerileri sunmak adına bir stratejik plan oluşturmak olduğunu söyledi.

184 aktif kooperatif arasından 102 kooperatiften veri toplandığını ve bunların kalkınma, kredi ve tasarruf olmak üzere üç gruba ayrıldığını anlatan Ekemen, kooperatiflerin ortaya koyduğu görüşleri ışığında elde edilen verilere göre kooperatiflerin güçlü ve zayıf yönlerinin belirlendiğini kaydetti.

Rapora göre kooperatifler, üyeleri ve müşterileri ile güçlü bağlara sahip ancak yasal mevzuatlardan doğan sıkıntılar yaşıyorlar.

Çalıştayda kooperatiflerin önlerindeki fırsatlar ve karşı karşıya kaldıkları tehditler de belirlendi.
Buna göre kooperatifler, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası aracılığı ile teknolojik altyapıya sahip olmalarının kendileri için fırsat yarattığı görüşündeyken, yine Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın kooperatiflerin menfaatlerini göz ardı ettiği ve Siyasetin müdahalesinin kooperatifler için tehdit oluşturduğu görüşleri ifade edildi.

Ekemen, kooperatif şirketler mukayyitliğinin yapılan tespitler sonucunda stratejik plan belirlemesinin önemli olduğunu vurguladı.

Basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Mustafa Sağsan da kooperatiflerin sorunlarının çözümü için verilere dayalı bir stratejik plan ve bunun doğrultusunda bir eylem planı hazırlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Sağsan, bu bağlamda oluşturulan ve 3 temel başlık altında ortaya konulan 26 hedef olduğunu belirterek, bilgi verdi.

Rapor ışığında oluşturulacak Strateji plan, kitapçık halinde hazırlanarak ilgili paydaşların bilgisine sunulacak.

Bir yanıt yazın