“Kıbrıs Türkü ve Türk Mukavemet Teşkilatı hiçbir zaman saldırgan ve yayılmacı olmamıştır” – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

“Kıbrıs Türkü ve Türk Mukavemet Teşkilatı hiçbir zaman saldırgan ve yayılmacı olmamıştır” – DT Kıbrıs Haber



Cumhurbaşkanı Ersin Tatar 9 Mart Baf Direnişine yönelik bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yazılı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Mücadele tarihimizin en önemli direnişlerinden biri olan Baf Direnişi’nin 60. yıl dönümünde toprağa düşen aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anarken, Baf’ın Türk bölgesine yönelik olarak 7 Mart’ta başlayan ve 9 Mart’a kadar devam eden Rum saldırılarının ana nedenini de hatırlatmakta büyük yarar vardır.

4 Mart 1964’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’la ilgili hata nitelikli tarihi 186 numaralı kararıyla, adada BM Barış Gücünün görevlendirilmesini kararlaştırırken, Türklerin devletten uzaklaştırılmasıyla anayasal kimliğini yitirmiş Kıbrıs Cumhuriyeti’ni de meşru kabul etmişti.

Rumlara cesaret veren bu kararın ardından tam 3 gün sonra 7 Mart 1964’te Baf bölgesinde yoğun Rum saldırıları başladı ve 9 Mart’a kadar sürdü.

Mavrali’de görev yapan 9 mücahit şehit edildi. Baf ve köylerinden toplam 26 kayıp Kıbrıslı Türk’ten 19’u hala bulunamadı.

Kıbrıs Türkü ve Türk Mukavemet Teşkilatı hiçbir zaman saldırgan ve yayılmacı olmamıştır.

Kıbrıs Türk halkının Baf ve tüm diğer bölgelerdeki kahramanca mücadelesi ile 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı yapılabilmiş ve bugün sahip olduğumuz devletimiz KKTC’nin temelleri atılmıştır.

Bugün, özgürce yaşadığımız bu topraklarda demokrasi çerçevesinde ve dünyayla iletişim ićerisinde yaşayabiliyorsak, bunu canlarıyla ve kanlarıyla ödeyen şehitlerimize, gazilerimize, kahraman Mücahitlerimize ve her zaman yanımızda olan Türkiye Cumhuriyeti ile Mehmetçiklerimize borçluyuz.

Bilinmelidir ki, Kıbrıs Türkü egemenliğinden, devletinden ve hürriyetinden aska vazgeçmeyecek, Türkiye Cumhuriyeti ile bağımız her hal ve şartta güçlenerek devam edecek ve bunun ortadan kaldırılmasına yönelik her türlü çaba gereken karşılığı bulacaktır.”

Bir yanıt yazın