Kıbrıs Türk halkı 11 Ekim’de 5’inci kez halkoylamasına gidecek

featured
Kıbrıs Türk halkı 11 Ekim’de 5’inci kez halkoylamasına gidecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Kıbrıs Türk Halkı Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı 11 Ekim Pazar günü, hem 11 aday arasından 5 yıl süreyle görev yapacak Cumhurbaşkanı’nı belirleyecek; hem de Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören Anayasa değişikliğini oylayacak.

Yargıdaki yoğunluğu gidermek amacıyla hazırlanan ve Meclis’te 6 Temmuz’da oy çokluğuyla onaylanan Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa, halen 1 başkan ve 7 yargıçtan oluşan Yüksek Mahkeme’nin, 1 başkan ve en az 7, en çok 16 yargıçtan oluşmasını içeriyor.

Anayasanın “Yüksek Mahkemenin Oluşumu ve Görev Bölümü” başlıklı 143’üncü maddesini değiştiren yasanın geçici maddesiyle, Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme günü olan 11 Ekim 2020 Pazar olduğu belirtilirken, yürürlüğe girmesi için halkoylamasında kabul edilmesi ve en geç on gün içinde sonuçların Resmi Gazete’de yayımlanması gerektiği belirtiliyor.

Yasaya, TDP hayır oyu kullanırken, Meclis’teki diğer partiler UBP, CTP, HP, DP ve YDP onay vermişti.

11 Ekim’de hem Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi hem de Anayasa değişikliklerinin yürürlüğe girebilmesi için geçerli oyların yarıdan bir fazlasının onayını almak gerekiyor. Herhangi bir adayın bu orana ulaşamaması halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacak ve 18 Ekim Pazar günü, 11 Ekim’de en çok oyu alan iki aday arasında yeniden seçime gidilecek.

Bugüne kadar Kıbrıs Türk tarihinde üçü anayasa veya anayasa değişiklikleri için, biri de Kıbrıs sorununa çözüm planı olarak hazırlanan ve dönemin BM Genel Sekreteri’nin adını taşıyan Annan Planı için halk oylaması yapıldı.

Şimdiye kadar yapılan halkoylamalarından üçü “evet”, biri ise “hayır” ile sonuçlandı.

 

 

Kıbrıs Türk halkı 11 Ekim’de 5’inci kez halkoylamasına gidecek