Kayıp Şehit Mustafa Hüseyin Bağlıköy Şehitliği’nde devlet töreni ile defnedildi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Kayıp Şehit Mustafa Hüseyin Bağlıköy Şehitliği’nde devlet töreni ile defnedildi

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarıyla kalıntıları bhulunarak kimliklendirilen kayıp şehit Mustafa Hüseyin, düzenlenen devlet töreniyle Bağlıköy Şehitliği’ne defnedildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC Devletinin, fedakarlıklar ve acılarla şehitlerimiz sayesinde bağımsız bir Türk devleti olarak barış, güven ve huzur içerisinde var olduğunu kaydetti.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarıyla bulunan kayıp şehit Mustafa Hüseyin, Bağlıköy’de düzenlenen devlet töreniyle toprağa verildi.

Bağlıköy Şehitliği’nde düzenlenen törende, şehidin ailesi adına konuşan Prof. Dr. Rasime Kalkan, amcası Mustafa Hüseyin’in 1974’te askerliğini yaptığı sırada Doğruyol köyünde şehit edidiğini anımsattı.

Kalkan, Kayıp Şahıslar Komitesinin özverili çalışmaları sonucunda 49 yıl sonra kalıntıları bulunarak kimliklendirildiğini amcası gibi, tüm kayıpların bulunması ve ailelerin şehitlerinin mezarlarında dua okuyabilmesi temennisinde bulundu.

Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün çok acılar çekmiş, göçler yaşamış ve çok şehitler vermiş olduğunu anımsatarak, birçoğu 1974 öncesinde verilen şehitlerin naaşlarının bulunması için Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çok önemli çalışmalar yaptığının altını çizdi.

Tatar, “ailelerin acaba ne zaman bulunacak veya hayatta mı şeklinde endişelerle yakınlarının akibetlerinin ne olduğunu bilmeden yaşamaları onların en büyük acılarıdır” diyerek, şehitlere rahmet, acılı ailelere sabırlar diledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC devletinin, bu fedakarlıklar ve acılarla şehitlerimiz sayesinde bugün Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olarak, Türkiye’nin desteği ile barış, güven ve huzur içerisinde var olduğunu kaydetti.

Tatar, yaşanan bu acıların hiçbir zaman unutulmayacağını ve bir anlaşma olacaksa da ödenen bedeller ve şehitler hatırına, gelecek nesillerin huzur ve güven içinde yaşayabilmeleri için egemenlik temelinde bir anlaşma olması için mücadele ettiklerini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığının Kıbrıs Türklerinin kırmızı çizgisi olduğuna işaret eden Tatar, asla bu kırmızı çizgilerden vazgeçilmeyeceğini ve geçmişi unutmadan KKTC Devletine sonuna kadar sahip çıkılacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından şehit Mustafa Hüseyin’in cenaze namazı kılındı.

Saygı duruşu ve saygı atışıyla devam eden törende, şehidin tabutuna sarılı Türkiye ve KKTC bayrakları Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından şehidin kardeşi Raif Kalkan’a teslim edildi.

Kayıp şehit Mustafa Hüseyin Bağlıköy Şehitliği’ne defnedildi.

BRT

Bir yanıt yazın