Kayıp Otobüs Anıtı’nın temeli düzenlenen törenle atıldı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Kayıp Otobüs Anıtı’nın temeli düzenlenen törenle atıldı

İskele Belediyesi tarafından İskele Karpaz Anayolu Bahçeler mevkiine yapılacak Kayıp Otobüs Anıtı’nın temeli düzenlenen törenle atıldı.

Törende ilk konuşmayı Larnakalılar Derneği Başkanı Zarifşen Menteşoğlu yaptı.

Menteşoğlu, geceleri mücahitlik yapan gündüzleri de alilerinin geçimini sağlamak için İngiliz üstlerinde çalışan 11 kayıp şehidin cenazesinin 2007 yılında bir kuyuda bulunduğunu hatırlattı.

Larnakalılar Derneği olarak uzun yıllardır kayıp otobüs anıtının yapılması için çalıştıklarını dile getiren Menteşoğlu, anıtın yapılmasına katkı koyan ve emek veren herkese teşekkür etti.

Larnakalılar Derneği Onursal Başkanı Göksel Saydam da, 11 şehidin kemiklerinin 43 yıl sonra bir kuyuda bulunduğunu ancak otobüsün izine halen rastlanmadığını anımsatttı. Saydam, Kayıp Otobüs projesinin “biz ölmedik, dün vardık,bugün de varız” ilkesi ile şehitleri ölümsüzleştirmek amacıyla hazırlandığını anlattı.

Tören, İskele Ticaret Lisesi Öğrencilerinden Havin Ceylan’ın “Şehidi Uğurlarken” isimli şiiri okumasıyla devam etti.

Şehit Aileleri Derneğini Temsilen Kayıp Otobüs Belgeseli Yönetmeni Fevzi Tanpınar da Kayıp Otobüs belgeselini hazırlarken
yaşadıkları duyguları anlattı.

Tanpınar, Kayıp Otobüs belgeselinin ardından başka belgesellerin çekilmemesinden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, Güney Kıbrıs’ın kendi kayıplar ile ilgili 30 a yakın belgesel çektiğini söyledi.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da gurur ve hüznü bir arada yaşadıklarına işaret etti.

Sadıkoğlu, “Kıbrıs Tarihi’nin en kara günlerini barındıran 1963-64 yılları arasında yaşanan olaylar ile Kıbrıs Türkü’nün uğradığı insanlık dışı muamele, hepimizin yüreğinde, derin bir yara ve hüzün bıraktı. O acı olaylardan biri de kuşkusuz; 1964 yılında Larnaka’da yaşanan Kayıp Otobüs olayıydı” dedi.

Sadıklaoğlu, Belediye’nin öz kaynakları ile belediye personeli tarafından yapılacak anıtla ilgili bilgi de paylaştı.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de konuşmasına “eğer şehitleri unutursak geleceğimiz güvence altında olmaz, unutmayacağız unutturmayacağız” diyerek başladı.
Güney Rum kesiminin halen Enosis peşinde, olduğunu ve Adayı Kıbrıslı Türklerle paylaşmak istemediğini ifade eden Töre, Mutlu Barış Harekâtı olmasaydı hepimizin sonu kayıp otobüs şehitleri gibi olacaktı dedi.
Töre, Adada bir anlaşma olacaksa bağımsızlıktan, özgürlükten taviz vermeden olacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından “ Kayıp Otobüs Anıtı”nın temeli atıldı.

13 Mayıs 2024 tarihinde bitirilmesi hedeflenen Anıt, Larnakalılar Derneği ile Kayıp Otobüs Aileleri Derneği’ne devredilecek.

Bir yanıt yazın