İngiltere’de ırkçılık karşıtı eylem – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

İngiltere’de ırkçılık karşıtı eylem

[ad_1]

Londra’nın Hoxton bölgesindeki bir müzenin cephesi, George Floyd’un geçen yıl ABD’de polis tarafından öldürülmesinin ardından beklenmedik bir savaş alanına dönüştü.

“Ev Müzesi”, dış cephesinde yer alan köle tüccarlığı yapmış Sör Robert Geffrye’nin heykeli sebebiyle ırkçılık karşıtı grupların eylem merkezine dönüştü.

İngiliz evleri ve bahçelerindeki yüzyıllar boyunca süregelen değişimleri araştıran “Ev Müzesi”, eski adıyla Geffrye Müzesi, dış cephesinde yer alan köle tüccarlığı yapmış Sör Robert Geffrye’nin heykeli sebebiyle ırkçılık karşıtı grupların eylem merkezi haline geldi.

Floyd’un öldürüldüğü geçen Mayıs ayından bu yana yerel aktivistler, Geffrye’nin İngiltere – Afrika köle ticaretindeki rolünü kamuoyuna duyurup, heykelin kaldırılması için kampanya düzenlediler.

Bölge halkının katılım sağladığı Geffrye heykelinin kaldırılmasına ilişkin kamuoyu yoklamasında, Halkın %71’inin heykelin kaldırılmasını desteklediği görülse de, bu oran müze yönetimi için yeterli olmadı.

Heykelin kaldırılması için kampanya yürüten “Hackney Irkçılığa Karşı Dur” grubunun bir üyesi olan SashaSimic, Kültür Bakanı OliverDowden’ın müzenin finansmanının etkileneceği sebebiyle heykelin kaldırılmaması üzerine müzeyi “tehdit ettiğini” iddia etti.

Bu iddia karşısında, Anadolu Ajansı tarafından Dowden’a yöneltilen e-posta talepleri yanıtsız kaldı. Müze ise iddiayı doğrudan ele almayı reddetti, ancak heykeli yerinde tutmanın “hükümetin kararı” olduğunu ifade etti.

 



[ad_2]