CTP: Uyarılar dikkate alınsın, çözüm zeminine geri dönülsün – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

CTP: Uyarılar dikkate alınsın, çözüm zeminine geri dönülsün




Cumhuriyetçi Türk Partisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlığı’nın Maraş’a ilişkin açıklamalarını değerlendirdi..

Açıklamayı bir uyarı olarak niteleyen CTP, çözüm zeminine geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı’nın Kapalı Maraş’a ilişkin açıklamalarını değerlendirdi..

CTP’den yapılan yazılı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlığı, 23 Temmuz’da kapalı Maraş’la ilgili yapmış olduğu açıklama ile, Kıbrıs sorununun uluslararası niteliğini ve kapsamlı çözümü ile ilgili atılması gereken adımların çerçevesini bir kez daha ortaya koymuş, ilgili tarafları uyarmıştır. Uyarılar dikkate alınsın, çözüm zeminine geri dönülsün” denildi..

Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir ve kapsamlı çözüm yönünde atılması gereken adımların, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin çözüm ile ilgili kararlarında belirtildiği ifade edilen açıklamada, halkların görüşleri ile oluşmuş olan bu kararların, adil ve kalıcı bir çözüme gidecek olan yolu ifade ettiği öne sürüldü..

CTP açıklamasında, “Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’ta federal çözümle ilgili Genel Sekreter’in çabalarına destek belirterek siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonun Kıbrıslıların isteklerine uygun adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm taahhüdünü teyit ettiği belirtilmiştir.Uluslararası iradenin, siyasi eşitliğe dayalı, adil, kalıcı ve kapsamlı bir Federasyon konusundaki güçlü duruşu Kıbrıslı Türkler açısından son derece önemlidir” ifadelerine yer verildi.

Kapalı Maraş konusunda atılacak adımların çözüm sürecinin önüne geçmemesi, Birleşmiş Milletler ile istişare edilerek değerlendirilmesi gereğinin CTP tarafından sürekli gündemde tutulduğuna işaret edilen açıklamada, Kapalı Maraş’ın Uluslararası hukuka uygun olarak açılmadığı, uluslararası yatırım çekmeyeceği ve Kıbrıslı Türklerin uluslararası ilişkilerinin gelişmesine katkı koyamayacağı iddia edildi.

Açıklamada, “Kıbrıs sorunu gibi hassas dengeler üzerinde ilerleyen uluslararası bir konuda, herkesi maceracı adımlardan vazgeçmeye davet ederiz” denildi.