GİKAD ve KAGİDER işbirliğinde “İş’te Kadınlar 3. Zirvesi” Girne’de başladı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

GİKAD ve KAGİDER işbirliğinde “İş’te Kadınlar 3. Zirvesi” Girne’de başladı

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin işbirliği, Türkiye Belediyeler Birliği desteği ile düzenlenen “İş’te Kadınlar 3. Zirvesi Geleceğe Yön Veriyor” Girne’de başladı.

Zirveye, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan toplam 24 Sivil Toplum Kuruluşu’nun başkanları ve üyeleri ile Dünya Kadın Girişimciler Birliği katılıyor.

2 gün sürecek zirvede, “Geleceğimiz Gençler”, “Bilim ve Teknolojinin Geleceği”, “İş Dünyasının Geleceği”, “Tarım ve Gıdanın Geleceği” konuları hakkında konuşmacılar görüşlerini sunacak.

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Dr. İçim Çağıner Kavuklu zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümlerini kutlayarak, savaşların ve kadına yönelik şiddetin tüm dünyada sona ermesini diledi.
Kuzey Kıbrıs’ın refaha ulaşmasının, ancak Kıbrıs Türk kadınının hakettiği yere gelmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çeken Kavuklu, eşit egemenlik temelinde siyasetle birlikte, ülkenin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Esra Bezircioğlu da, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümlerini kutladı.
Bezircioğlu, kadınların, iki kardeş ülkenin sürdürülebilir ekonomik kalkınma mücadelesinde önemli role sahip olduğunu ve geleceğe yön vereceğini vurguladı.
Azerbaycan Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sakine Babayeva da konuşmasında kadının gücüne vurgu yaptı.
“Biz barışız, biz sevgiyiz, bize güvenen kardeşlerimizi, atalarımızı yarı yolda bırakmıyoruz” diyen Babayeva, birlik, beraberlik ve kardeşliğin gelecek için önemine işaret etti.
Sektörel Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem ise, etkinliğin, Türkiye ile KKTC arasındaki bağları daha güçlendirdiğini ifade etti.

KKTC’nin toplumsal dönüşümde kadınların güçlenmesi, cinsiyet eşitliği ve kadınının önemini iyi bilen bir ülke olduğunu kaydeden Erdem, “Kadın haklarından ve kadınlara fırsat eşitliğinden taviz vermeden Cumhuriyete sahip çıkmanın yolu birlik ve beraberlikle çalışmaktır” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yardımcısı Günseli Özen de, 25’den fazla kadın örgütünü bir araya getiren zirvenin kadın girişimciliğine ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını temenni etti.

Özen, kadınların ekonomide daha girişimci olmasının, daha refah, daha zengin ve adil bir ülke anlamına geldiğini vurguladı.

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya da, en önemli startejilerinin sürdürülebilirlik oladuğunu ve bunun da kadın olmadan başarılamayacağını belirtti.
Kaya, “Garanti BBVA olarak kadının girişimciliğini desteklemek konusunda uzun yıllardır çalışıyoruz. Biz bu konuda neler yapılabilir diye baktığımızda, öncelikle kadının ekonomiye katılması için önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini gördük” dedi

TURKCELL Akademi Direktörü Rumeysa Kaymakcı ise, bu tür zirvelerin kurumların bakış açılarını birbirlerine aktarmaları ve birbirlerinden ilham almaları için önemli bir fırsat yarattığını kaydetti.

Kaymakcı, araştırmalara göre cinsiyet eşitliği ile çalışan şirketlerin iş performansının ve finansal sonuçlarının yüzde 60 arttığına işaret etti.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Pınar Ayvaz Arıkan da, Türk Hava Yolları olarak kadın istihdamına büyük önem verdiklerini ve çalışanların yüzde 50’sinin kadın olduğunu kaydetti.
Arıkan, “Hem Türk Hava Yolları olarak hem de kendi şahsım adına böylesi bir organizasyonda görev almaktan mutluyuz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun eşi Birgül Feyzioğlu ise konuşmasında, tarih boyunca geleceğe yön veren kadınlar ile ilgili araştırması hakkında bilgi verdi.

Birgül Feyzioğlu, “kadınlar binlerce yıldır çalışma hayatının içindeler ve olmaya devam edecekler. Kadınlar geleceğe yön verirken sorun üretmek yerine hep çözüm odaklı olacaklar. Kültürel değerlerimizi yaşatmaya devam edecekler. Toplumun en güçlü kalesi ailedir, ailenin en güçlü neferi şüphesiz kadındır. Çalışma hayatındaki kadını ev mi, iş mi sorusu arasında tercih bırakmayacak çözümler üretmek zorundayız. Bunun için esnek çalışma, uzaktan çalışma, hibrit çalışma modellerinin yaygınlaştırılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda kreş ve çocuk bakım evlerinin yaygınlaştırılması gerektiği düşüncesindeyim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, karşısındaki bu tabloya baktığı zaman muhteşem bir resim gördüğünü belirterek, geleceğe yönverecek 3 devlet bir millet kadınlarının hep bitlikte burada görüldüğünü söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün çok acılar çektiğini ifade eden Tatar, Anadolu’ da da çok acılar çekildiğini ve tüm yükün kadınların üzerinde olduğunu kaydetti.
Tatar, “Sonuna kadar millete sahip çıkmış türk kadınından bahsediyoruz. Böylesi bir mücadele herkese nasip olmaz” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta da Aazerbaycan’da da kadınların aynı mücadeleyi verdiğini kaydederek, Türkiye’nin 100’üncü yaşında KKTC’nin de onunla beraber yürüyeceğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ta devlet yönetiminde kadınların hak ettikleri yeri aldıklarını kaydeden Tatar, iş dünyasında da girişimci kadınların eskiye göre çok daha başarılı mucizeler yarattıklarını belirterek, “Biz kadınlarımıza güveniyoruz” dedi.

Tatar, Kadınları, kadın girişimcileri, genç nesilleri ve genç kızları yüreklendirerek, gelecekte ülkenin en üst noktalarında görme umudunu yineledi.
Tatar, “Birlikte geleceğe daha güçlü şekilde yürüyeceğiz ve başarılı günler bizim olacaktır. Bizler Türk milletinin kopmaz parçasıyız. Bizim kadınlarımız da daha başarılı adımlar atacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından zirve, “Gelecek için hep birlikte” başlıklı oturumunda, Türkiye ve KKTC’den Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları’nın geleceğe değer katan projeleri tanıtıldı. Zirvenin ilk günü, Çocuklar Gülsün Diye Derneği Başkanı Sanatçı Gülben Ergen’in konuşması ile sona erdi.

BRT

Bir yanıt yazın