Gençlerimizin önünü açmaya devam ediyoruz – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Gençlerimizin önünü açmaya devam ediyoruz – DT Kıbrıs Haber

Başbakanlık YAGA-KOBİGEM Girişimcilik Hibe Programı lansmanı gerçekleştirildi.
Dışişleri Bakanlığı Uğur Umar Toplantı Salonunda yer alan Lansmanın açılış konuşmasını yapan YAGA Başkanı Ebru Kaptan Sertoğlu, projenin amacının KKTC’nin sosyo-ekonomik kalkınmasını ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasını sağlamak ve istihdamı artırmak olduğunu söyledi.

Türk Bankası Genel Müdürü Mustafa Kayahan da, toplumu kalkındıracak kalıcı yatırımlara destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Girişimciler Zekiye Yağmur Aydındoğ ile Soyer Terkan da lansmanda teşekkür konuşması yaptılar, ayrıca, deneyimlerini aktardılar.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, girişimcileri ve üretimi desteklemenin önemine vurgu yaparak, Pandemi döneminde üretememenin sıkıntılarının açıkça görüldüğünü dile getirdi.

Amcaoğlu, istihdam olanaklarını artırmanın ve yeni iş ortamı yaratmanın, ülke toprakları üzerinde yaşamı sürekli hale getirme noktasında katkısına değindi. “Ekonomik sıkıntılara rağmen vazgeçmemek ve krizi fırsata çevirmek gerekiyor” diyen Amcaoğlu, buna yönelik kaynak yaratmak gerektiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ise, iki ülke arasında imzalanan ekonomik protokoller aracılığıyla her yıl Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından KKTC’ye kaynak aktarıldığını ve reel sektörü deskteklemeye ayrı önem verdiklerini kaydetti.

Büyükelçi Feyzioğlu, bu hizmetleri sunabilmenin güçlü ve istikrarlı bir yönetim ve iş birliğine bağlı olduğunu kaydederek, bu doğrultuda Hükümete fedakarlık, azim ve emekle ortaya koydukları istikrar dönemi için teşekkür etti.
Büyüme aşamasındaki firmaların faiz sarmalına girmesini önlemek gerektiğini kaydeden Feyzioğlu, aynı zamanda öz sermayelerini de harekete geçirmek gerektiğini, kısmi hibe programlarının böyle bir modelleme üzerine kurulduğunu belirtti.

Bu kapsamda 2011-2023 yılları arasında Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı, Turizm Potansiyeli’nin Geliştirmesi Mali Destek Programı, Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı başlıklarında 9 program yürütüldüğünü belirten Feyzioğlu, 525 projeye 500 milyon TL’nin üzerinde mali kaynak tahsisi sağlandığını belirtti.
Feyzioğlu, 500 milyon TL’nin öz kaynaklardan gelmek suretiyle 1 milyar TL’nin üzerinde kaynağı yatırım için harekete geçtiğini söyledi.

Programın güncellendiğini dile getiren Feyzioğlu, seçici destek politikaları uyguladıklarını, girişimcilik projesinin hayata geçirildiğini, tarım, turizm, sanayi sektörlerinin dışında genç girişimcilerin ve yeni iş fikirlerinin desteklenmesi amacıyla 2016 yılında KKTC Girişimcilik Projesinin ilkinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bu projeyle sürdürülebilir işletmeler kurulabilmesini sağladıklarını belirten Feyzioğlu, girişimcilik ve istihdamı geliştirerek KKTC’nin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlanması ile kadın ve genç girişimciler ile Güzelyurt ve Karpaz gibi kısmen dezavantajlı bölgelere öncelik verdiklerini söyledi.

Proje doğrultusunda 65 milyon TL kaynak harcandığını, 160 girişimci projenin desteklendiğini dile getiren Feyzioğlu, “415 aday bana göre hibeden de değerli eğitim programından geçti” dedi.

Desteklenen girişimcilerin yüzde 56’sının kadın girişimci olduğunu belirten Feyzioğlu, “Kadınlar başaracak KKTC başaracak. Buna inanıyorum” diye konuştu.

Girişimcilerin başarısıyla 350 üzerinde kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Feyzioğlu, 2023-2024 programı için proje ödeneğini 20 milyon TL’ye yükselttiklerini belirtti.

Başbakan Ünal Üstel de, 2024 yılının kadınlar, gençler ve engellilerin yılı olacağını söyleyerek, “Bu doğrultudaki projeleri beraber başarmanın mutluluğunu yaşayacağız” dedi.

İmkansızlıklar yüzünden ekonomik hayata giriş yapamayan özellikle genç ve kadın girişimcileri destekleyecek programları tek tek devreye soktuklarını dile getiren Üstel, gençlere, kadınlara, tarımcıya, iş dünyasına, sanayiye ve tüm üreten sektörlere, uygun krediler ve hibe vermeye devam ettiklerini söyledi.

Üstel, Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarıyla 2016 yılından itibaren yürütülen ve bugüne kadar 415 girişimcinin eğitim, 160 girişimcinin de hibe desteğinden yararlandığı ve yaklaşık 350 kişiye istihdam yaratan girişimcilik hibe programlarının bir yenisi olan “2023-2024 Girişimcilik Hibe Programı”nı başlattıklarını açıkladı.

Anavatan Türkiye’nin desteği, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin finansmanı ve Başbakanlığa bağlı YAGA’nın, bu yıl ilk kez Başbakanlık bütçesi altında yürüteceği çalışmalarla 20 milyon TL’lik yeni bir destek paketini hayata geçireceklerini dile getiren Üstel, hayırlı olması temennisinde bulundu.

Destek programının 1987 ve sonrası doğumlu vatandaşlar için eğitim, danışmanlık ve hibe desteğini içerdiğini vurgulayan Üstel, teknoloji, geleneksel işler ve ihracat odaklı projelere öncelik vereceklerini belirtti.

Bu kapsamında, teknoloji ve yenilikçi iş fikirlerine 750 bin TL’ye kadar, geleneksel iş fikirlerine 500 bin TL’ye kadar, KKTC ekonomisine değer katacak, ihracat odaklı ve marka değeri yüksek iş fikirlerine ise 2 milyon TL’ye kadar hibe desteği vermeyi planladıklarını kaydetti.

Ortaya çıkacak projeler değerlendirilirken, kalkınmada öncelikli bölgelere yatırım yapma hedefinde olanlara, kadınlara ve engellilere pozitif ayrımcılık yapılacağını dile getiren Üstel, sadece hibe programları ile değil, gençlerin ve kadınların, ekonomik hayata etkin katılımlarını sağlamak için onlara her tür ekonomik ve yasal desteği sağlamakta kararlı olduklarını belirtti.

Üstel, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti olmak üzere, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’ne, Yatırım Geliştirme Ajansı’na ve verdiği sponsorluktan dolayı Türk Bankası’na projenin gerçekleşmesine yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.

Bir yanıt yazın