Gardiyanoğlu, yeni yasalar, kayıt dışılık, yeni çalışma affı, ara eleman sıkıntısı ve asgari ücretle ilgili çalışmalarını anlattı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Gardiyanoğlu, yeni yasalar, kayıt dışılık, yeni çalışma affı, ara eleman sıkıntısı ve asgari ücretle ilgili çalışmalarını anlattı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, BRT’de yayınlanan “Güne Yansıyanlar” programına katılarak, çalışma yaşamına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Gardiyanoğlu, yasaların güncellenmesinin önemine işaret etti ve bu konudaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Bakan Gardiyanoğlu, ilk olarak 13. Maaşlar konusundaki çalışmalara değindi.
Gardiyanoğlu, “Bu konuda da çalışmalarımızı tamamladık ve ödeme tarihini yakın zamanda duyrulacağız.. Kendi kaynaklarımızı ve Maliye Bakanlığı’ndan alacağımız avanslarımızı kullanacağız. Herhangi bir borçlanmaya gidilmeyeceği bekleniyor. Bu konu 10 gün içinde netleşecek.”dedi.

Bakan Gardiyanoğlu, kayıt dışılıklı ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını da aktardı.
Gardiyanoğlu, “Bu konuda verilen ön izinleri denetime aldık. Firmaların sosyal sigorta ihtiyat sandığı borcu var mı yok mu bunları araştırıyoruz. Kaç TC, kaç KKTC çalışanı var bunları denetliyoruz. Bu işyerinin işlem hacmi nedir bunlara bakıyoruz. Oluşturulan bir komite var ve bu komite bu konularda gelen başvuruları değerlendiriyor.”ifadelerini kullandı.

Hem çalışanı hem de işvereni koruyacak i yeni yasaların geleceğini açıklayan Gardiyanoğlu, çalışma affı konusunda da yeni yasanın hazırlandığını söyledi.

Gardiyanoğlu, “Bu çalışma affının diğer muhaceret aflarından en büyük farkı, asgari ücretin yüzde 50 si kadar bir oranda bu kişiler başvuracak ve sistemden yararlanabilmeleri için bir işverenle bize gelmeleri gerekiyor. Şahsi olarak gelip kaydını yaptıracak ve verilen 45 günlük süreç içerisinde bir işverenle birlikte işlemlerini tamamlaması gerekiyor, yani iş bulması gerekiyor. Kabul edecek olan kişi de en az 6 ay boyunca çalışanı kendi kadrosunda tutma zorunluğu var” şekilnde konuştu.

Bakan Gardiyanoğlu, kurallara uymayan çalışanların yakalandıkları an deport olacaklarını kaydederek, işverenlerin de çok ciddi yasal cezaları olacağını belirtti.
Bakan Sadık Gardiyanoğlu, denetimlerin de çalışma affından sonra sıklaşacağını vurguladı.

Bakan Gardiyanoğlu, yerel işgücüne yönelik en büyük sıkıntının ara eleman açığı olduğunu söyleyerek, bu konudaki sıkıntıların sona ereceğini Sanayi Odası ile işbirliği prorokolü hazırlayacaklarını kaydetti.

Asgari ücret konusuna da açıklık getiren Bakan Gardiyanoğlu, bu konuda da farklı bir çalışmaları olduğunu söyleyerek, bu konudaki çalışmaların Salı günkü ilk toplantıdan sonra netleşeceğini kaydetti.

Bakan Gardiyanoğlu, sahte reçete konusunda kendi bakanlığına bağlı dairelerde soruşturmannı devam ettirdiğini vurgulayarak, “Bu konuda benim içim rahattır. Bilinen birşey varsa herkes suç duyurusunda buluna bilir. Kim suçluysa yargu önünde cezasını alsın” dedi.

BRT

Bir yanıt yazın