Ertuğruloğlu: Kardeş ülke diasporaları ile işbirliğine büyük önem vermekteyiz – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Ertuğruloğlu: Kardeş ülke diasporaları ile işbirliğine büyük önem vermekteyiz

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, kktc’nin kalkınması ve Kıbrıs davasının dünyaya duyurulmasına büyük önem verdiklerini söyledi.

Tahsin Ertuğruloğlu,Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen ve Türk diasporasının önemli isimlerini bir araya getiren Dünya Türk İş Konseyi 10’uncu Kurultayı’na katılarak konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İstanbul’da düzenlenen “10’uncu Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı”na katıldı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından organizasyonu, Ticaret Bakanlığınca koordinasyonu gerçekleştirilen kurultayda “Dost Diasporalar ile Güç Birliği” başlıklı panel düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, kurultayın Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk devletleri teşkilatına üye kardeş ülkelere fayda sağlayacağına ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklı davasının tüm dünyaya duyurulmasına vesile olacağına inandığını söyledi.

İzolasyon tedbirleri ve ambargolarla uluslararası platformun Kıbrıs Türk halkına kapatılmaya çalışıldığını belirten Ertuğruloğlu, “Neredeyse 60 yıl süren Birleşmiş Milletler nezdindeki sayısız müzakerelerden sonra iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı iki bölgeli ve toplumlu federasyon çerçevesinde bir anlaşmaya varma çabaları Kıbrıs Türk tarafının göstermiş olduğu sürekli iyi niyet ve yapıcı yaklaşıma rağmen Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle hiçbir bir sonuç vermemiştir” dedi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Cumhuriyeti denen bir Rum devletinin azınlığı olmadığını dile getirerek, “Bize uygulanan hakimiyetçi Rum zihniyetinin hiçbir tarihi ve gerçeklik dayanağı yokken adanın 300 yılı aşkın bir süre Osmanlı toprağı olduğu tartışılamaz.Ama biz 300 yılı aşkın bir süre Osmanlı toprağı olmuş olmamızdan dolayı bütün ada bizim kontrolümüzde olması gerekir” diye konuştu.

Kıbrısın iki eşit halkın ortak adası olduğuna vurgu yapan Ertuğruloğlu,

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bayrağı ile Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olduğunu, bu durumun uluslararası alanda KKTC için her şeyin normal yaşandığı anlamına gelmediğini ve hala çeşitli problemler ile karşı karşıya olunduğunu kaydetti.

Ertuğruloğlu konuşmasında, “Devletimizin kalkınması, haklı davamızın duyulması ve Türk diasporasının güçlenmesi için bu nüfusumuzun kardeş ülke diasporaları ile iş birliği içerisinde verimli şekilde çalışmasına büyük önem vermekteyiz” dedi.

 

Bir yanıt yazın