Erhürman eleştirdi, Başbakan Üstel yanıtladı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Erhürman eleştirdi, Başbakan Üstel yanıtladı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhuriyetçi Türk Partisi ve 2 bağımsız milletvekilinin talebiyle olağanüstü toplandı.
Bilgiye sunuşların ardından görüşülmesine geçilen “Özel Şirketlerle Yapılan Uzun Vadeli Anlaşmalar ve Alınan İdari Kararlar ile Kamu Kaynaklarının Tüketilmesi, Ülke Ekonomisinin Çıkmaza Sürüklenmesi ve Halkın Karşı Karşıya Bırakıldığı Zorluklar” konusuyla ilgili ilk sözü CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman aldı.
Tufan Erhürman, halkın, tarihin en ciddi ekonomik krizinin içerisinde olduğunu ifade ederek, “Bizim alım gücümüzün düşmesi piyasadaki talebi düşürmedi” dedi.
Erhürman, Ercan Havalimanı işletmecisine yapılan 59 milyon Euro ödeme konusunda eleştirilerde bulundu ve T&T ile imzalanan ek sözleşmeyle devletin 59 Milyon Euro’luk ek külfetin altına sokulduğunu öne sürdüi.
Yabancılara kontrolsüz mal satışlarının beraberinde getirdiği olumsuzlukları sıralayan Erhürman, mülkiyet sınırlaması hakkında somut önerileri olduğunu ve hazırlayıp getireceklerini dile getirdi.
Tufan Erhürman, Pile’de bu yolun ihtiyaç olduğunu, BM’nin de çözüm arayışlarını geçiştirdiğini ancak haklı olunan bu konuda yapılanlardan dolayı BM Güvenlik Konseyi’nin “saldırı yapıldığı” tespitinde bulunduğu basın açıklaması yapmasına sebep olunduğunu belirtti.
Erhürman’ı yanıtlayan Başbakan Ünal Üstel ise, ekonomide sıkıntı olduğunu ancak pandeminin başlangıcından bu yana dünyada sıkıntıların devam ettiğini söyledi.

Ülkedeki imkanlar dahilinde halkın alım gücünün düşmemesi için çalışanlara hayat pahalılığı oranında artış vererek, esnafa sosyal sigorta prim desteği sağlayarak, asgari ücreti iki kez hayat pahalılığı oranında ayarlayarak, insanların rahatlaması için çalışma yaptıklarını kaydetti.

“Yeterli mi? Değil ancak mali imkanlar çerçevesinde en iyisini yaptık” diyen Üstel, “Hayat pahalılığı artışlarında belki tarihte ilktir yüzde 200 oranında çalışanlara artış yaptık” şeklinde konuştu.

Esnaf, sanayici ve turizmciye sosyal sigorta teşvik primini, Bakanlar Kurulu’nda pazartesi günü geçireceklerini ve açıklayacaklarını kaydeden Üstel, insanların sıkıntılı günlerden geçerken, daha ferah yaşaması için bunları yaptıklarını vurguladı.

Başbakan Üstel, pandemi sonrası ülkeye yabancı akını olduğunu ancak buna seyirci kalmadıklarını ifade ederek, bir yasa yaptıklarını ve savcılıktan görüş beklediklerini belirterek, yasa geldikten sonra CTP’nin önerilerini de değerlendirerek Cumhuriyet Meclisi’nden süratli şekilde, gerekirse olağanüstü toplantı yaparak, geçireceklerini söyledi.

Tedbir almak için bir komite oluşturduklarını aktaran Üstel, çarpık yapılaşma olduğunu ve ülkede toprak almak için yabancı ülkelerden talebin çoğaldığını belirtti.

Konuyla ilgili Türkiye’de çalışma yapan uzmanların da getirildiğini dile getiren Üstel, ilçelerde nüfusun ne olması gerektiği konusu ve imar planının gözden geçirilip, ülkenin korunacağını kaydetti. Üstel, komiteye, ana muhalefetten bir veya iki milletvekilini dahil ederek, çalışabileceklerini ifade etti.

Başbakan Üstel, 2012’den beri havalimanının askıda olduğunun doğru olduğunu ancak devletin imzalanan sözleşmede taahhüt ettiklerinin yerine getirilmediğini ve bugünlere kadar gelindiğini söyledi.

Anomalilerin çözülmesi ve süratli şekilde Ercan Havalimanı’nın açılması için ısrarcı olduklarını ifade eden Üstel, “Bize göre ‘yap-işlet devret’in sonu 2042… Bu konuda mücadele edeceğiz. Ama 2042’ye geldiğimizde yine sözleşmede belirtildiği gibi mücbir sebep olursa, o sebep sona erene kadar süre sonunda ilave yapılabilir” dedi.

Merkez Bankası’na projeksiyon yaptırdıklarını dile getiren Üstel, projeksiyonun, 2043’e göre yapıldığını ve hesap yapılarak, 59 Milyon Euro’nun önlerine konulduğunu anlattı. Üstel, mahsuplaşarak, para vermeden, hiçbir vergi borcunu bağışlamadan tamamen 3 ayda bir alacaklarından 17 taksitte bunu uygun gördüklerini belirtti.

Eski havalimanında güvenlik sıkıntıları olduğunu, yeni havalimanıyla bu sıkıntıların giderildiğini aktaran Üstel, İngiltere’de yaşayan insanların ülkeye rahat gelebilmesi hedefinde olduklarını, bunun için baskı yaptıklarını ve havalimanın açılmasını sağladıklarını belirtti.

Bir yanıt yazın