Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu:Yıllardır bütün yöntemleri denedik ancak Pile Türkü için hiçbir şey yapılmadı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu:Yıllardır bütün yöntemleri denedik ancak Pile Türkü için hiçbir şey yapılmadı

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Pile – Yiğitler yolunun yapılacağını bundan kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısında konuya ilişkin konuşan Ertuğruloğlu, uzlaşı sağlanarak, yol yapımına devam edileceğini de kaydetti.

Toplantıda, Maliye Bakanı Berova ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı da Ercan Havalimanı konusunda imzalanan ek sözleşmeye ilişkin eleştirileri yanıtladı.

___________________SESLİ BANT_________________

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Cumhuriyet Meclisi olağanüstü toplantısında Pile-Yiğitler yolu konusunda BM ile yaşanan gerginliğe ilişkin eleştirileri yanıtladı.

Ertuğruloğlu, Pile köyündeki Kıbrıs Türk halkının yıllardır çektiği sıkıntılara değinerek, tüm bu süre içerisinde bu sıkıntıları BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’a, öncesinde de Elizabeth Spehar’la yaptığı görüşmelerde Pile yolunu yapma yönündeki kararlılıklarını aktardığını, tüm temaslarda sıkıntılara çözüm taleplerini ilettiklerini ve taleplerin reddedildiğini söyledi.

Rum Yönetimi’nin yaptığı benzer projelere BM’nin göz yumduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, BM nezdinde Rum’un her zaman daha haklı olduğunu dile getirdi.

Orada çalışan insanların BM askerleri tarafından engellendiğini ve tahrik edildiğini, bunun üzerine olayın taşkınlığa gittiğini aktaran Ertuğruoğlu, bunun kimse tarafından onaylanmadığını dile getirdi.

“Yol yapımı devam ediyor mu” sorusunu yanıtında iyi niyeti göstermek adına çalışmalara ara verdiklerini ancak uzlaşı sağlanarak, yol yapımına devam edileceğini kaydeden Ertuğruloğlu, “Bu yol yapılacaktır, Nasıl isterseniz yorumlayın” dedi.

Bakan Ertuğruloğlu, yöneltilen diğer sorulara da cevap vererek, Rum tarafının bu güzergahta kontrol noktası hakkı olmadığını, Kıbrıs Türk tarafının kontrolünün sınırda olacağını, BM yetkililerinin de devriye yapabileceğini belirtti.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, Ercan Havalimanı sözleşmesinin uzatılması konusunda muhalefetin eleştirilerini yanıtladı.

Havalimanının yap-işlet-devret sözleşmesinin 9 Ocak 2042 olduğunu ifade eden Berova, “bu sözleşmenin içerisinde net olarak ortaya konulmuştur” dedi.

Bakan Berova sözleşmede yer alan maddeler kapsamında mücbir sebepler nedeniyle ek süre ilave edilebileceğini de kaydederek, “bu şirkete avantaj sağlamak amacıyla konulan bir madde değil” dedi.

Ercan konusunda T&T şirketi ile imzalanan ek sözleşme kapsamında şirkete ödenecek 59 milyon Euro’nun hesaplamasına ilişkin soruları da yanıtlayan Berova, 59 milyonun Merkez Bankası’nın yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıktığını kaydetti ve Merkez Bankası’nın konuyla ilgili raporunu okudu.

Berova, “Biz yap işlet devret modelinin sona erip, Ercan Havalimanı işletmesinin devlete geçmesi vizyonuna sahibiz. Bununla ilgili her türlü mücadeleyi vereceğiz” ifadelerini kullandı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ercan Havalimanı işletmecisi T&T şirketi ile ihtilaflı olan bazı konularda varılan uzlaşıya ve yapılan ek sözleşmeye ilişkin bilgiler verdi.

Arıklı, “Bizim bu firma ile sulh yoluyla bir noktaya varmamız ve havalimanı açmamız gerekiyordu. Mahkemeye gidemezdik çünkü sözleşmedeki şartları yerine getiremedik. Sözleşmeyi iptal etme yetkimiz de yoktu. Yer teslimini yapamadığımız süre içinde, ilgili firmanın uğradığı zararları tahsil etmemiz gerekiyordu. Allah aşkına tebrik etmeyin ama ellerinizi vicdanınıza koyun” dedi.
SES ÇIKIŞI… Arıklı’nın sözlerinin son bölümü…

“Biz şu ana kadar Ercan havalimanından 271 milyon Euro gelir elde ettik. Her ay yüzde 48 KDV ve cirodan pay alıyoruz” diyen Bakan Arıklı “ Bütün eksikliklerine rağmen, KKTC ekonomisne oldukça faydalı bir ihale yaptık” şeklinde konuştu.

Pile – Yiğitler yolu
Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu yol gerginliği konusunda konuştu

Ercan Havalimanı
Maliye Bakanı Borova T&T ile yapılan ek sözleşme konusunda konuştu
Bakan Arıklı Ercan Havalimanı konusunda konuşma gerçekleştirdi

Bir yanıt yazın