Cumhurbaşkanı Tatar Rus medyasına konuştu:“KKTC bazı ülkelerde yeni ticaret temsilcilikleri açmak için girişimlerde bulunuyor” – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Cumhurbaşkanı Tatar Rus medyasına konuştu:“KKTC bazı ülkelerde yeni ticaret temsilcilikleri açmak için girişimlerde bulunuyor”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları nedeniyle New York’ta bulunduğu sırada Sputnik’e açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Tatar, “Dost ülkelerle, ticari potansiyele sahip ve büyük umut vaat eden bağlarımızı geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Rusya da onlardan biri” dedi.

Rusya’yla ilişkilere büyük değer verdiklerini kaydeden Tatar, bunun büyük ölçüde Rusya-Türkiye yakın ilişkilerinin sonucu olduğunu belirtti. Tatar, “Türkiye üzerinden bağlantılarımız var. Rusya ile ticaretimiz var. Buna ticari ve tarım ürünlerimizin tedariki de dahil. Türk şirketleri üzerinden ticaretimiz var. Bana göre ticareti kesinlikle genişletmeliyiz” dedi.

KKTC’nin 27 ülkede temsilciliği olduğunu, yeni ofisler açılması için de görüşmeler yapıldığını kaydeden Tatar, bu amaçla yeni diplomatlar yetiştirilmesi için Dışişleri Bakanlığı’na yeni istihdamlar yapıldığını da belirtti. Tatar, “Yeni diplomatlar yetiştiriyoruz, çünkü olabildiğince fazla ülkede ofisimiz olmasını istiyoruz” dedi.

Rusya’dan Kuzey Kıbrıs’a Türkiye üzerinden uçak trafiğinin çok yoğun olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı, “Rusların Moskova’dan havalimanımıza doğrudan seferler düzenlemeyi kabul edeceğini umuyorum. İki Rus havayolu şirketinden başvuru aldık. Bu şirketler veya diğerleri, doğrudan sefer isteyebilir. Buna onay vermeye hazırım, çünkü bu tüm tarafların çıkarına olacak” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rusya ve Kuzey Kıbrıs arasında doğrudan seferlerin açılmasıyla ilgili görüşmelerin geçen yıldan beri devam ettiğini ancak henüz hiçbir somut adımın atılmadığını belirterek, ülkede en az 50 bin Rusya vatandaşının yaşadığını söyledi.Tatar, Rusya’yı ziyaret etmek isteyen Kıbrıslı Türk sayısının çok olduğunu ve iki ülke arasında doğrudan uçak seferlerinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Tatar Rus medyasına konuşmasında, şu ifadelere yer verdi, “Rusya, yıl sonuna kadar Kuzey Kıbrıs’ta konsolosluk açmayı düşünüyor çünkü burada çok sayıda Rus var. Umarım gerçekleşir. Konsolosluğun açılması konusu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşme sırasında kararlaştırıldı. Erdoğan bize bu konuyu Putin ile görüştüğünü ve Putin’in, kendisine, Kuzey Kıbrıs’ta bir misyon açılması için yetkilendirme yaptığı bilgisini verdiğini söyledi. Bu ileriye doğru atılmış bir adımdır.”

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ta bulunacak çözüm için müzakerelerin iki eşit devlet zemininde yapılabileceğini belirterek, “Egemen eşitliğimiz tanınmalı. Kıbrıs’ta çözüm bulmanın başka yolu yok” dedi.

Rum lider Nikos Hristodulidis’in federasyon modelinde ısrar ettiğini kaydeden Tatar, bu ısrar sürdükçe, Hristodulis’le ancak enerji, doğal kaynaklar, su ve göç gibi iki tarafı ilgilendiren konularda konuşabileceğini söyledi.

Tatar, Rumlarla eşitlik temelinde doğal kaynakların paylaşımını konuşabileceklerini, Türkiye’den gelen suyu paylaşabileceklerini ifade ederek, böyle bir çözümün büyük bir potansiyel barındırdığını vurguladı.

Tatar sözlerini şöyle tamamladı, “Böyle bir çözümden Kıbrıslı Türkler, Rumlar, Türkiye ve Yunanistan, dolayısıyla tüm bölge fayda sağlar. Biz insan hakları şampiyonluğu, barış ve evrensel değerler şampiyonluğu yapanlardan saygı bekliyoruz. Söz konusu Kıbrıs Türkü olunca bütün değerleri unutuyorlar. Bizim olimpiyat şampiyonu olabilecek sporcularımız var ama ambargolar nedeniyle yarışmalara katılamıyorlar. Rumların propagandası nedeniyle yarış dışı kalıyoruz. Sportif, kültürel, tüm aktivitelerden dışlanıyoruz. Çünkü oraya Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı altında gitmiyoruz. Rum yönetimi sürekli “haklarınızdan vazgeçin, bize katılın, biz size sahip çıkarız” propagandası yapıyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Bu bizim için intihar olur. Kıbrıslı Türklerin egemenliği tanınmalıdır. Bu haklı tezi dünyaya anlatmak için mücadeleye devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın