Cumhurbaṣkanı Tatar:Haspolat’a ticari sınır kapısı açılması önerimize halen yanıt bekliyoruz – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Cumhurbaṣkanı Tatar:Haspolat’a ticari sınır kapısı açılması önerimize halen yanıt bekliyoruz – DT Kıbrıs Haber

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) 60’ncı Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, genel kurulda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum tarafı ile oluşturulan teknik komitelerle ticaretin artması için yeşil hat tüzüğü kapsamında, Metehan Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğu azaltmak için ticari iş araçlarının geçeceği Haspolat’ta bir sınır kapısı açılmasını Kıbrıs Rum Tarafı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e birçok kez önerdiğini ancak yanıt alamadığını söyledi.

“Kabul edilmemesi için bir neden yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Haspolat’a açılacak sınır kapısının önemine dikkat çekerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ticareti, ekonomisi ve sanayisine olumlu yansımalar olacağına vurgu yaptı.

Filistin’de yaşananları üzüntüyle karşıladığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığının Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenliğin teminatı olduğunu dile getirdi.

Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar ve zenginlikten bahseden ayrıca Mavi Vatan’da hakların korunmasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Zenginliklerde bizim de payımız ve hakkımız var. Paylaşımda hakkımızın korunması için egemenliğimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Rum-Yunan ikilisi tarafından Kazakistan’a yapılan tehditler nedeniyle Türk Devletler Teşkilatı toplantısına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin katılamadığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Önümüzü tıkamak için engellemeler devam etmektedir. Bizi diz çökertmek ve dayatma bir çözüm için ellerinden geleni yapıyorlar. Özgürce pazarlık yapılıp, her iki halkın rızasıyla bir anlaşma yapılacağı Birleşmiş Milletler’de yer alıyor.
İki taraf işbirliği içinde bir uzlaşıya varabilir. Ambargolar uygulayıp sadece çözüm şekli budur denilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminde ekonominin durduğunu, uçakların gelmediğini ve otellerin kapandığını kamu maliyesine para girmediğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, bu yılki rakamlara bakıldığında, deprem ve döviz artışına rağmen, 4 sene öncesine göre artış olduğunu kaydetti.

60’ncı genel kuruldan dolayı KTTO’yu tebrik eden Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:

“Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda bir kapasite, potansiyel ve dünyayla entegre olmuş girişimciler var. Türkiye buraya önem ve değer veriyorsa ekonomi ve iktisadi işbirliği protokolü imzalıyorsa, öngörülebilirlik artar. Zemin güçlenirse yatırımcılar güven duyar. Uluslararası yatırımcılar ülkeye yatırım yapıyor. Zeminin altında egemenlik ve devlet vardır. Türk Devletler Teşkilatı’nda bakan ve kurumlar düzeyinde iş insanları kurum ve kuruluşlar toplantılara katıldı yeni fırsatlar buldu. Dijital ve yapay zeka ile potansiyel artacaktır”.

Bir yanıt yazın