BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart, Kıbrıs’ta ara bölgedeki ihlallerde artış olduğunu söyledi – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart, Kıbrıs’ta ara bölgedeki ihlallerde artış olduğunu söyledi – DT Kıbrıs Haber

[ad_1]

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Şefi Colin Stewart, New York’ta düzenlediği basın toplantısında Anadolu Ajansı muhabirinin, Kıbrıslı Rumlar tarafından ara bölgenin farklı yerlerinde gerçekleştirilen ihlallere ilişkin sorusunu yanıtladı.

Anadolu Ajansı muhabirinin “Söz konusu ihlalleri engellemek için ne tür adımlar atıyorsunuz. BM Barış Gücü Pile’de olduğu gibi fiziksel bir müdahaleyi göz önünde bulunduruyor mu?” yönündeki sorusuna karşılık Stewart,BM Barış Gücü’nün temel görevinin gerginliğin artmasını engellemek için ara bölgenin bütünlüğü ve askeri statükoyu muhafaza etmek olduğunu söyledi.

Stewart, “Gerginliğin arttığına tanıklık ediyoruz. Bu da iki tarafta da ara bölgenin ihlal edildiği anlamına geliyor.” dedi.

Stewart, son aylarda gerginliğin arttığının Genel Sekreterin raporlarında da görüldüğünü belirterek, “Bu kimseye kazanç sağlamayacak bir durum. Gerginliğin artması herkes için sorunlar yaratıyor.” diye konuştu.

Barış gücünün her olayı kendi özelliklerine göre ayrı değerlendirdiğini ve ara bölgenin diğer yerlerinde yapılanlara eşit muamele yapılmasının bir hata olduğunu söyleyen Stewart, “Farklı sorunlar, farklı tarihi gerçekler ve farklı hassasiyetler var. Ağustos ayında Pile’ye yaptığımız müdahale bu bölgenin kendine özgü hassasiyetleriyle ilgiliydi.” değerlendirmesinde bulundu.

Stewart, her olayı kendi özelliklerine göre değerlendirdikten sonra duruma göre protesto ettiklerini belirterek, temel amacın, iki tarafı da ara bölgede BM’nin otoritesini ve ara bölgenin bütünlüğünü zayıflatmanın çıkarlarına olmadığını ikna etmek olduğunu ifade etti.

AA muhabirinin, “O zaman Kıbrıslı Rum tarafının ihlallerinde söz konusu hassasiyetlerin bulunmadığını varsaymak doğru olur mu?” sorusuna ise Stewart, “Varsaymak hiçbir zaman doğru olmaz.” yanıtını verdi.

Stewart, diğer taraftan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in eski Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar’ı Kıbrıs Şahsi Temsilcisi olarak atamasının BM Güvenlik Konseyi üyelerince memnuniyetle karşılandığını, atamanın bir fırsat teşkil ettiğini söyledi.

BM’nin Kıbrıs’ta hala iki tarafın da kabul edeceği bir çözümün mümkün olduğuna inandığını aktaran Stewart, taraflar arasında köprüler ve güven inşa etmeye çalıştıklarını dile getirdi.



[ad_2]

Bir yanıt yazın