Başbakan Üstel:Uzun kuyrukların olmadığı çağdaş bir kapı olacak. Çalışmalar Haziran’a kadar tamamlanacak – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Başbakan Üstel:Uzun kuyrukların olmadığı çağdaş bir kapı olacak. Çalışmalar Haziran’a kadar tamamlanacak – DT Kıbrıs Haber

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ile Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile Başbakanlık arasında sınır kapılarının iyileştirilmesine yönelik 2023 yılında imzalanan protokol kapsamındaki çalışmalar sürüyor.

Başbakan Ünal Üstel, Ekonomik Örgütlerle birlikte Metehan Sınır Kapısı’nda devam eden çalışmaları yerinde incelemek üzere bugün bölgeyi ziyaret etti.
Başbakan Üstel ilk olarak Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy’dan bilgi adı.

Orada ilk açıklamayı yapan Karayolları Dairesi Müdürü Dürdane Abi Acı,Yol güvenliği ve sağlıklı yol geçişi için bölgede çalışmaların sürdüğünü, çalışmalara aydınlatma projesiyle devam edileceğini belirtti.

Ekonomik Örgütler adına açıklama yapan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de, Dışişleri Bakanlığı, Asker, Birleşmiş Milletler ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yapılan görüşmeler ve aşılması gereken bürokratik engeller nedeniyle çalışmaların geciktiğini söyledi.

Gerekli izinlerin alınması ile çalışmalara süratle başladıklarını ifade eden Gürcafer, “Amacımız bize yakışır bir karşılama kapısı yaratarak, tıkanıklığı gidermek için çalışıyoruz” dedi.

Gürcafer, sigorta çıkarmadaki sıkıntıların da yeni düzenleme ile sonlandırılacağını vurgulayarak, “Turist ve yayalar ayrı yerlerden alınacak, park yeri de genişletilecek. Yolda Metehan Çemberi’ne kadar çalışma yapılacak” dedi.

Başbakan Ünal Üstel de, sınır kapılarının yenilenmesinin devlet ve özel sektör dayanışmasının önemli bir örneği olduğunu ifade ederek, hükümete geldikleri ilk günden itibaren önceliklerinin yarım kalan projelerin tamamlanması olduğunu söylediklerini anımsattı.

Üstel, verdikleri sözleri tuttuklarını ve ülkenin ihtiyacı olan altyapı eksikliklerini sıraya koyarak çalışmaya başladıklarını belirtti.

Üstel, ülkeye giriş – çıkışlardaki sorunların çözümüne başladıklarını ve öncelikle 20 Temmuz 2023’te Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti’nin açılması ile ülkeye havayolu ile gelenlerin muhteşem ve çağdaş bir havalimanından giriş yaptıklarını kaydetti.

2023’te Ekonomik Örgütlerle imzaladıkları protokol kapsamında, kara giriş kapılarındaki çalışmaların başladığını ifade eden Üstel, 2003’ten bu yana artan araç ve nüfus sayısı nedeniyle kapıların süratli geçişlere uygun hale getirilmesinin büyük bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Üstel, “Önce havalimanı yapıldı ve sonra sıra kara giriş kapılarına geldi. En büyük kara geçiş kapısı da Metehan’dır. Sonra da deniz giriş kapılarımızı çağdaşlaştıracağız. Metehan’da çalışmalarımız başladı. Ekonomik Örgütlerin başlattığı çalışmayla artık sıkıntı olmayacak, yol çağdaş, çift şerit olacak. Ticari ve seyahat amaçlı gidiş gelişler iyileşecek. Kabinlerde bekleme olmayacak. Bilgisayarlar yenilenecek. On-line geçiş ve optik okuyucular olacak. Gerekli malzemeler de polise teslim edildi. Araç park yeri de genişletilecek. Uzun kuyrukların olmayacağı çağdaş bir kapı yaratılacak. Çalışmalar Haziran’a kadar tamamlanacak” dedi.

Üstel, Ekonomik Örgütler ve çalışmalara katkı koyan herkese teşekkür etti.

Başbakan Ünal Üstel, yeni sınır kapılarının açılmasına ilişkin bir soruyu da yanıtladı.

Bu konuda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte çalışma hazırlandığını ancak bu konunun sadece Kıbrıs Türk tarafının uhdesinde olmadığını anımsatan Üstel, hazırlanan önerinin Güney Kıbrıs’a iletildiğini, fakat onlardan bir yanıt gelmediğini vurguladı.

Üstel, kendilerinin kapıların çoğalmasından yana olduklarını ve bu doğrultuda çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi

BRT

Bir yanıt yazın