Başbakan Üstel Azerbaycan ziyaretini değerlendirdi: ‘3 Devlet Tek Millet söyleminin sadece bir slogan olmadığını oraya katılan herkes gözleri ile gördü’ – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Başbakan Üstel Azerbaycan ziyaretini değerlendirdi: ‘3 Devlet Tek Millet söyleminin sadece bir slogan olmadığını oraya katılan herkes gözleri ile gördü’



Başbakan Ünal Üstel, basın toplantısı düzenleyerek Azerbaycan temaslarını değerlendirdi.

Basın toplantısına Azarbaycan heyetinden yer alan Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri de kaytılarak yaşadıkları deneyimi paylaştı.

Üstel konuşmasının başında Filistin İsrail çatışmasına değinerek bölgeye barışın gelmesi için herkesin daha duyarlı hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Başbakan Üstel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, diplomatik girişimler ve dış dünyaya açılma konularında, son derece önemli günlerden geçildiğine işaret ederek Türkiye ile ortaya konulan yeni dış politika vizyonunun, 3 yıldır ciddi açılımları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Üstel, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yeni vizyona paralel olarak BM Genel Kurulu’nda iki sene üst üste yaptığı “KKTC‘yi tanıyın” çağrısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye statüsü ile yer alması, ülkemizin yeni dış politik vizyonunun ortaya çıkardığı, somut göstergeleri olarak karşımızda durmaktadırlar. Türk Devletleri Teşkilatına girişimizle birlikte başlayan diplomatik hareketlilik, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı, Türk Devletlerinde ve Azerbaycan’da artık dalgalanacaktır söylemi ile bambaşka bir aşamaya taşınmıştır.” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür ve Tanıtım Etkinliği’ne tarihte görülmemiş, geniş bir heyetle katıldıklarını belirten Başbakan Üstel, Azerbaycan’da yapılan temaslarına ilişkin detayları da paylaştı.

En üst seviyede büyük bir saygı, sevgi ve hürmet gördüklerini aktaran Üstel, “bir devlete yaraşır şekilde en üst seviyede ağırlandık ve uğurlandık. Bu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız adına son derece önemli bir ilk adımdır. Orada can Azerbaycanlı kardeşlerimizle kucaklaştık. Kıbrıs Türk Halkının selamlarını kendilerine ulaştırdık. 3 devlet Tek Millet söyleminin sadece bir slogan olmadığını oraya katılan herkes gözleri ile görmüştür.” dedi..
Azerbaycan’la asırlar önce kurulan gönül köprüsünün çok uzun zamandır kullanılmadığını ifade eden Üstel, bu gerçekleştirilen ziyaretle, o köprüleri yeniden kullanmaya başladıklarını kaydetti.

Üstel konuşmasında Cumhurbaşkanı Tatar ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’în gerçekleştirdiği görüşmenin önemine de dikkat çekti.

Üstel, “Cumhurbaşkanımızın resmi bir kabulle, Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesi, son derece önemli ve tarihi bir olaydır. Görüşmede, Aliyev’in, Kıbrıslı Türklerle, kültürel, siyasi ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde adımlar atılacağına yönelik yaptığı açıklama sadece bir temenniden ibaret değildir. Gerçektir. İnanıyorum ki, bu temasların sonucunda, gerek kültürel, gerek ekonomik gerekse diplomatik ilişkilerimiz hızla gelişecek ve Kıbrıs Türk Halkı, dünya ile kucaklaşma yolunda, Anavatan Türkiye’mizden sonraki ilk adımını Can Azerbaycan’la atacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Aliyev görüşmesi sonrası, Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar tarafından düzenlenen basın toplantısında kendisine Başbakan olarak ben de eşlik ettim.” diyen Üstel, “ Bu hükümetimizin Cumhurbaşkanımıza açık desteği olarak görülmelidir. Oraya giden onlarca basın mensubu aracılığı ile Cumhurbaşkanımız dünyaya seslenmiştir. Bu da son derece önemli ve tarihi bir olay olmuştur. Söylemimiz ortaktır. Nettir. Açıktır. Kıbrıs Türk Halkı artık dünyada hak ettiği yeri almaya hazırdır ve bunu açıkça talep etmektedir.” diye konuştu.

Azerbaycan ziyareti süresince, KKTC Başbakanı olarak kendisinin de önemli temaslar gerçekleştirme fırsatı bulduğunu aktaran Üstel, Azerbaycan’ın iki bakanı ile gerçekleştirdiği temaslarda son derece önemli konuları ele aldıklarını, özellikle Milli Eğitim Bakanı ile gerçekleştirilen temaslarda, üniversitelerin işbirliğini, kültürel ve sportif alanlarda geliştirilebilecek ilişkileri ele aldıklarını söyledi.

Bu temasların çok yakın bir gelecekte KKTC’de de gerçekleştirme fırsatı bulacaklarını belirten Üstel, yaşanacak gelişmelerin ardından, Azerbaycanlı gençlerle ülke gençlerinin hem üniversitelerde hem de sportif müsabakalarda artık bir araya gelinebileceğini ifade etti.

Üstel, Azerbaycanlı Bakanların yanısıra ülkenin iktidar partisinin en üst düzey yöneticileri ve milletvekilleri ile de bir araya geldiğini aktararak siyasal anlamda ortaya konulabilecek işbirliklerini ve iki ülkenin önündeki gelecek fırsatlarını konuştuklarını söyledi.

Başbakan Üstel, Azerbaycan devlet ve hükümet yetkililerini 15 Kasım törenlerine davet ettiğini de belirtti.

Azerbaycan ziyaretinin katılım gösteren herkese önemli deneyimler kazandırdığını ifade eden Üstel konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Azerbaycan, turizm, üniversitelerimiz, sanayimiz, iş dünyamız ve inşaat sektörümüz adına fırsatlarla dolu bir ülke. Azerbaycan’la yeniden kurulan gönül köprülerimizi, ulaşım alanındaki sorunlarımızı çözerek pekiştirmeliyiz. Eğer bunu gerçekleştirirsek, buradan her iki ülke de kazanım sağlayacaktır. İlişkilerimiz bam başka bir boyuta taşınacaktır. Temaslarımızda hep bunları anlattık.can kardeşlerimizle konuştuğumuz pek çok konuda hem birbirimizi anladık hem anlaştık. Birbirimizi anlayabiliyoruz çünkü; Aynı milletin evlatlarıyız.

Azerbaycanlı kardeşlerimiz de, vatan uğruna çok cefalar çektiler biz de çektik, Azerbaycanlı kardeşlerimiz de bugünlere gelene kadar çok ağır bedeller ödediler, biz de ödedik. Dolayısı ile devlet sahibi olmanın ve bunu yaşatmanın ne anlama geldiğini iyi biliyoruz. Birbirimize sahip çıkmazsak kimselerin bize sahip çıkmayacağını da biliyoruz.

Son yüzyılda kurulan 3 Türk devletiyiz. Bir olursak, birlik olursak, Önümüzdeki yüzyıl da bizim olur.

Gerek bizim gerekse heyetimizin yaptığı temaslar son derece önemliydi. Üniversitelerimizin kendi aralarında bir işbirliği yapma kararlılıklarını duyurmaları son derece önemlidir. Turizmcilerimizin ve İnşaat sektörümüzün Azerbaycanlı muhatapları ile ekonomik işbirliğini geliştirme çalışmaları başlatmaları son derece önemlidir. Kadın girişimcilerimizin, iş dünyamızın, Azerbaycanlı girişimcilerle bir araya gelmeleri, ATİB (Azerbaycan Türk İşadamları Birliği) temasları da son derece önemlidir. Ticaret Odamızın, Sanayi Odamızın üyelerinin gerçekleştirdiği ve daha ilk ziyarette anlaşma ile sonuçlanan temaslar önemlidir. Siyasal partilerimizin, Azerbaycan siyaseti ile geliştirdikleri diyaloglar da son derece önemlidir. Bunlar artırılarak sürdürülmelidir. Hükümet olarak Azerbaycan ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik atılacak her adımın hükümet olarak arkasında duracağımızın burada sözünü veriyorum.

Azerbaycan ziyareti, atalarımızın geldiği coğrafya ile yeniden bağlarımızın güçlenmesi adına son derece önemli olmuştur. Azerbaycan ziyareti, kardeşliğin sadece söylemde kalmadığı, kardeşlik duygularının somut olarak tescil edildiği bir ziyaret olmuştur.Yeni bir gelecek bizi bekliyor. Yüzümüzü dünyaya döndük. Dünya ile buluşuyor, kendimizi anlatıyoruz. Bu konudaki en büyük gücümüz haklı davamızdır. Bu konudaki en büyük desteğimiz Anavatanın desteğidir. Haksızlıklar altında, ambargolar altında ezilen bir halk olmaktan çıkıp, dünyada hak ettiği yeri alan bir halk olma talebini ortaya koyuyoruz ve bunu başaracağız. Buna yürekten inanıyorum”

Başbakan Ünal Üstel sözlerini Azerbaycan ziyaretinin gereçekleşmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederek tamamladı.

Bir yanıt yazın