Bağlıköy Direnişi’nin 59. yıl dönümü törenle anıldı – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Bağlıköy Direnişi’nin 59. yıl dönümü törenle anıldı – DT Kıbrıs Haber

Bağlıköy Direnişi’nin 59. Yıldönümü ve direnişte şehit düşenler, Bağlıköy Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Tören, protokol sırasına göre şehitlik anıtına çelenk konulmasıyla başladı.
Ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Törende daha sonra şehitlik özel defteri imzalandı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma Yedidalga İlkokulu Öğretmeni Ediz Çaluda tarafından yapıldı.

Çaluda, Bağlıköy’ün milli mücadele yıllarında hain saldırılara tanıklık ettiğini kaydederek, bugün bu vatanda özgürce yaşamayı şehitlere borçlu olduğumuzu ve şehitlerin emanetine sahip çıkılacağını vurguladı.
Bağlıköy Şehitleri Tertip Komitesi Başkanı Taner Kerimoğlu da milli mücadele yıllarında Bağlıköy’de şanlı bir direniş sergilendiğini belirterek, şehitlerin mücadelesi sayesinde bugünlere gelindiğini ve bu adada var olmak için mücadelenin her zaman devam edeceğini ifade etti.

Şiirler okunmasıyla devam eden törende Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının adada varlığını sürdürebilmek için orantısız güçler karşısında kahramanca direndiğini anımsatarak, Kıbrıs Türkü’nün haklı mücadelesini sürdürürken ve anavatan Türkiye’nin gelmesini beklerken çok şehitler verildiğini söyledi.

Kayıp şahıslar komitesinin hala daha kayıpları bulmaya ve kimliklendirmeye çalıştığını hatırlatan Tatar, “Kıbrıs Türkü bu acıyı o zaman yaşamış ama bu acı bitmemiştir. Hala daha kayıplar ve aradıklarımız vardır. Kayıplarının mezarı başına gidip dua okuyamayan insanlarımız vardır” dedi.

Kıbrıs Türkü’nün 1974 barış harekatına kadar çok çileler çektiğini, o günden bugüne ise kimsenin burnunun bile kanamadığının altını çizen Tatar, doğu Akdeniz’de bağımsız Türk devleti olan KKTC’nin devamı için birlik ve beraberliğimizin korunması ve uluslararası camiaya devletimizden asla vazgeçmeyeceğimiz mesajının verilmesi gerektiğini vurguladı.
Tatar, adada bulunan BM Genel Sekreteri kişisel temsilcisinin birtakım sivil toplum örgütleriyle görüştüğünü ve bu sivil toplum örgütlerinin bazılarının başka merkezlere hizmet ettiğine dikkati çekerek, buradaki bağımsızlık ve iradeyi görmeyerek, Kıbrıs’ta üniter bir devlete gidecek çözüm modelini destekleme ve iradenin Cumhurbaşkanında değil kendilerinde olduğu söylemlerinin yanlış olduğunu ifade etti.
Kıbrıs Türk halkının iradeyi kendi demokrasisi içerisinde seçimle belirlediğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, iradenin, yürütmekte olduğu yeni siyasetin, Türkiye Cumhuriyetinin tam desteğiyle Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statü ile bir anlaşmanın parçası olması yönünde olduğunu belirtti.

Tatar, KKTC’nin her zaman daim olacağını ve bir anlaşma olacaksa Kıbrıs Türk halkı ve KKTC’nin bu anlaşmanın bir parçası olacağını kaydederek, Türkiye garantörlüğü ve Türk askerinden vazgeçilmeyeceğini vurguladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’nin yakın gelecekte tanınması gerektiğini sık sık söylediğini ifade eden Tatar, bunun değerinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Tören, şehitler için dua okunması ve şehit kabirlerine çiçek bırakılmasının ardından sona erdi.

BRT

Bir yanıt yazın