Asrın Felaketi’nin birinci yılı… Şampiyon Melekler kabirleri başında anıldı – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Asrın Felaketi’nin birinci yılı… Şampiyon Melekler kabirleri başında anıldı – DT Kıbrıs Haber

Voleybol şampiyonasına katılmak için Adıyaman’da bulundukları sırada 6 Şubat 2023’te, saat 04.17’de meydana gelen depremde yıkılan İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekler, depremin birinci yıl dönümünde kabirleri başında anıldı.

Gazimağusa Kabristanlığı Şampiyon Melekler Şehitliği’nde düzenlenen anma töreni saygı duruşu, istiklal marşının okunması ve bayrakların göndere çekilmesi ile başladı.

Daha sonra konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, büyük depremin üzerinden tam bir yıl geçtiğini kaydederek, 6 Şubat 2023 günü bu saatlerde endişe içinde Şampiyon Meleklerden haber almaya çalıştıklarını anlattı.

Uluçay, “Sonra hükümet bizleri aileleri ve diğer görevlileri Aadıyamana götürecek bir uçak ayarlandı. Adıyamana gittik, gördüğümüz durum çok zordu. Yollar çokmuş ulaşım sağlanamıyordu. O zor şartlarda hükümet yetkilileri de yanımızdaydı. Adıyaman halkı ve valilikte büyük destek verdi bizlere, bu yalşanan olay Gazimağusa’da buna benzer aynı gün içinde bukadar fazla can kaybı 64 ve 74 te olmuştu. En büyükı tesellimiz bu milletyin birlik ve beraberliğini en zor şartlarda bile korumasıdır” dedi.

Süleyman Uluçay, Gazimağusa Kabristanlığı Şampiyon Melekler Şehitliği ve Şampiyon Melekler anıtının yapımına katkı koyan herkese teşekkür ederek, depremde hayatını kaybeden herkese de Allahtan Rahmnet diledi.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, Şampiyon Melekleri Kıbrıs Türk halkının kalbine gömüldüğünü söyleyerek, İsias katillerinin Kuzey Kıbrıs’a yaşattığı bu acı kaybın, 1964 ve 1974 sonrası en büyük kayıp olduğunun altını çizdi.

Çavuşoğlu, “Meleklerimiz doğdukları gün itibarı ile ailelerine ve kazandıkları şampiyonluklarla bize mutluluk yaşattılar. Katiller onları yanımızdan kopardı ancak kalbimizde hep yaşayacaklar.
Aadıyaman İsisas otelde gördüğümüz manzaraz bir kum yığını idi. KKTC den herkes enkaz kaldırma çalışmaları için anında irtibata geçerek Aadıyaman’a ulaştık. Ancak yapılacak birşey kalmadığını gördük. Ama 6 gün hiç durmadan son öçcuğumuzu da enkaz altından alana kadar vazgeçmedik. Belki bir çocuğumuzu canlı çıkarırız dedik ama İsisas katilleri yaptıkları bina ile buna izin vermedi. Meleklerimiz rahat uyusun onlar adına verilen hukuk mücadelesi KKTC’nin mücadelesidir. Kıbrıs Türk halkının mücadelesidir” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, depremde hayatınuı kaybeden Şampiyon Melekler ve diğer vatandaşlara Allah rahmet diledi.

Başbakan Ünal Üstel de, sözün bittiği yerde olunduğuna işaret ederek 6 şubat 2023’te Türkiye’de yaşanan deprem felaketinde 49 Kıbrıslı Türk’ün yitirildiğini anımsattı.
Üstel, “Onları unutmayacağız unutturmayacağız” ifadelerini kullandı. Felaketin yaşandığının ilk anından itibaren Kıbrıs Türk halkının birlik olduğunu ve anında Adıyaman’a intikal edildiğini anımsatan Üstel, o süreçte Anavatan Türkiye’den her ne istendiyse anında sağlandığını ancak tüm olanaklara rağmen rağmen şampiyon melekleri kurtaramadıklarını belirtti. Şampiyon Meleklerin hatıraları önünde saygıyla eğildiğini ifade eden Üstel, İSİAS davasının Kıbrıs Türk halkını yeniden biraraya getirdiğinin altını çizdi.”

Başbakan Üstel, 100 kişiyle ilk duruşmaya iştirak ettiklerini ve 26 Nisan’daki ikinci duruşmaya da hep birlikte gidileceğini kaydederek “Bu davayı tek yürek halinde takip edeceğiz, Türkiye adaletine bu süreçte güveniyoruz” dedi.

Üstel konuşmasının sonunda bir kez daha Şampiyon Meleklere diğer bir deyişle Kıbrıs Türk halkının şehitlerine Allahtan rahmet, ailelerine de sabırlar diledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, bu büyük acının üzerinden bir yıl geçtiğini ve bu acıyı yaşarken Şampiyon Melekleri Yalşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya’nın hep mücadele içinde oldu kaydederek, “Biz ve Kıbrıs Türk halkı da bu mücadeleyi onlarla beraber veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı, “Buradan büyük bir seferberlikle Aadıyaman’a gittik ve büyük bir seferberlik verdik. Kıbrıs Türk halkı bu acıyı yaşarken tek yürek olmuştu tpkı 64 ve 74 te olduğu gibi. Bu acıları da ilelebet yüreğimizde taşıyacağız. Şampiyon Meleklerimizin ve vatandaşlarımızın hepsini ülkelerine getirdik ve hep yanlarındayız. Şampiyon Meleklerimizin isimleri zaman yaşayacaktır. Elbette bu büyük acı yüreğimizde ilelebet duracaktır ama bir birlik ve beraberlik varken bu acıyı paylaşacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 6 Şubat depreminde yıkılan binalarla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini de kaydederek, KKTC’nin devlet olarak orada dimdik var olduğunu söyledi.

Tatar, “Yargı mücadelesinde de KKTC devleti oradadır ve orada olacaktır. Ailelere desteğimiz herzaman sürecektir. Bu bizim vatandaşlarımıza sorumluluğumuzdur” dedi.

Konuşmaların ardından törende Şampiyon Melekler için dua okundu. Tören Şampiyon Melekler’in kabirlerine çiçek bırakılması ile sona erdi.

Bir yanıt yazın