Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Hür-İş’in itirazını değerlendirmek üzere toplandı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Hür-İş’in itirazını değerlendirmek üzere toplandı

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Hür-İş’in itirazını değerlendirmek üzere toplandı.
Toplantıda, Komisyon’un belirlediği asgari ücrete, işçi tarafını temsil eden Hür-İş’in yaptığı resmi itiraz değerlendiriliyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleşen Toplantı öncesi konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda nominal değerlendirmeler yapılarak rakamın belirlendiğini bugünkü toplantıda yapılan itirazın değerlenirileceğini söyledi.
İşçi tarafını temsilen Hür-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu konuşmasında masadan farklı bir rakam çıkacağı konusunda ümitleri olmadığını ancak bunun için çaba sarfedeceklerini söyledi.

Asgari ücretlinin sistemsizlikten nasibini aldığını da söyleyen Serdaroğlu, normal sistemde asgari ücretin başlangıç ücreti olduğunu sistemsizlikten, dolayı bunun geçim ücreti haline geldiğini söyledi.
Artış almadan Ücretlerin eridiğini vergiler düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Serdaroğlu elektirik faturlarının can yakacağını piyasada gıdaya ulaşımın imkansız hale geldiğini ifade etti.

İşveren tarafını temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun kendilerine göre geçen toplantıda Devlet kanadı ile anlaşarak iyi bir asgari ücretin belirlendiğini belirtti.
Yapılan itirazı komisyonun değerlendireceğini ve farklı bir düşünce çıkarsa görüşlerini ortaya koyacaklarını söyleyen Arhun, komisyonun görevinin yasal olarak verilebilecek olan en düşük ücreti belirlemek olduğunu söyledi.

Arhun, “3’üncü ülkelerden gelenlerin maliyetlerini daha aşağı çekebilmeleri halinde Kuzey Kıbrıs ya da Türkiye Cumhuriyeti doğumlu kişilere daha yüksek ücret verebilecek durumda olabileceklerini söyledi.
Yeniden söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy, Komisyonun asgari ücreti belirlemek dışında, çalışma hayatı içerisindeki diğer unsurları da ele alır hale gelmesi ve bundan sonraki toplantılarda, “asgari ücret kavgasını” ortadan kaldıracak yeni formüller bulunması arzusunu dile getirdi.
“Memur maaşının başlangıç ücretine bu ücretleri yaklaştırabilir, aradaki farkları kapatabiliriz. Bunu disipline edebilmek için bu Komisyon’un sürekli çalışması lazım diyen Taçoy, tüm çalışma hayatına düzenlemeler gerektiğini ifade etti.
İşveren tarafının “destek” talebine de yanıt veren Taçoy, “Personel maliyetlerine teşvik verilmesi şarttır” diyerek, konuyu cuma günü Başbakanlık’ta yapılacak toplantıda ele alacaklarını da bildirdi.

Bir yanıt yazın