Adli Yıl açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

2023-2024 Adli Yılı Açık Öğretim Fakültesinde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik Şefik, adli yılın açılış konuşmasında 5 yıl sonra adli yuılın açılışı nedeniyle tören düzenlendiğini belirterek yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi.

Konuşmasında 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden şampiyon melekleri andı.

Şefik, faciaya neden olanların cezalarını çekmeleri halinde ailelerin acılarının bir nebze azalacağına olan inancını dile getirdi.

Şefik, mahkemelerin depreme dayanıklılığının okul ve hastanelerden sonra kontrol edileceğini kaydetti.

Şefik, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ndeki mukayyitliğin restore edilen eski polis binalarına taşındığını Yüksek mahkeme binasının metehan bölgesine taşınması konusunun da gündemde olduğunu belirtti.

Sarayönü’ndeki mahkeme binasının tadilatı için çıkılan ihalenin hata nedeniyle ihalenin iptal edildiğini anımsatan Şefik bu durumun bu tür noktalara Ehil kişilerin görevlendirilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.Şefik, Lefke Kaza Mahkemesi’nde kısa sürede oturumların başlayacağını, İskele ve Gazimağusa’daki mahkemelere ek binalar Güzelyurt’a ise yeni mahkeme binası yapılması gerektiğini kaydetti.

Bina konusunda sıkıntıların aşılmaya başlandığını ancak personel konusunda sıkıntıların sürdüğünü ifade eden Narin Ferdi Şefik, geçmişte 322 olan personel sayısının şimdi 291e gerilediğini, bunun da işleri yavaşlattığını söyledi.

Mahkeme personelinin başka kamu dairelerine gittiğine işaret eden Şefik, bu nedenle yeni bir kamu görevlleri yasasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Meclis’teki hukukçuların mevzuat hazırlama konusunda eğitimden geçirilmesi gerektiğini de belirten Şefik, yasa yapma tekniğinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Yüksek Mahkeme başkanı Şefik, hukuk davalarının n elektronik ortama taşınması gerektiğini, böylece yargı sürecinin hızlanacağını belirtti.

Şefik yargıç sayısının azlığının yargı sürecini yavaşlattığını ve adaletin geç sağlamasını neden olduğunu dolayısıyla yargıya olan güveni azalttığını vurguladı.

Mazbata konusuna da dikkat çeken Narin Ferdi Şefik, cezavinde de mazbta borcunun ödeneceği bir düzenin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Ülkenin en büyük sorununun kural tanımamazlık olduğunu vurgulayan Şefik, kural tanımamanın sadece halk tarafından değil idare tarafından da yapıldığını dav sayılarındaki artışın nedeninin de bu durum olduğu söyledi.

Değişen suç şekillerine dikkat çeken Şefik, ülkeye girişlerde daha fazla önlem alınması, çocukların da özellikle artan cinsel suçlarla ilgili eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

KKTC Barosu’nu temsilen Baro Konseyi Başkanı Hasan Esendağlı da yaptığı konuşmada, ülkede avukat sayısının ihtiyacın çok ötesine geçtiğini söyledi.

Esendağlı, mesleklerini icra ettikleri hemen hemen tüm sahalarda zorluklarla karşılaştıklarını kaydetti.Esendağlı, “Avukatın karşısına çıkarılan engel halkın da önüne çıkarılmış engel sayılır. Kamu kurum ve dairelerde acil tedbir alınmalı. Polis müdürlüklerinde zanlı ve tutuklulara erişimde çağdaş yöntemleri getiremedik. Tapu dairelerinde de zorluklar yaşanmakta, Bilgi ve belgeye erişimde de çok çıkıntı yaşamaktayız. Elektronik ortamda ulaşılması gerekirken yazışmalarla uğraşmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

Yargı bağımsızlığı ülkedeki tüm kurumların gözü gibi koruması gereken bir değerdir.” diyen Esendağlı, yargı hizmetlerinin iyileştirilmesi için mahkeme çalışanlarının sıkıntılarınının gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Esendağlı, terfilerde şeffaf olunmasının önemine de işaret etti.

Ülkede nüfus ve suçlardaki artışa rağmen Polis teşkilatında personel sayısının yetersiz olduğunu da vurgulayan Esendağlı vatandaşlık ve göç konusunun yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Başsavcı Sarper Altıncık da KKTC başsavcılığının görev ve yetkilerinden bahsederek konuşmasına başladı.Altıncık, hukuk dairesinde görülen davalar hakkında bilgiler de verdi.

Yoğun bir iş yükü altında olduklarını aktaran Altıncık, bina sorunu, personel ve araç eksiklerine dikkat çekti.Ülkemizde son yıllarda trafik, uyuşturucu ve cinsel suçlarda artış olduğuna işaret eden Altıncık, cinsel nitelikli suçlarda mağdur olan kişinin küçük olması durumunda sanıkla karşı karşıya gelmeyecek şekilde yeni düzenlemeye gidilmesinin elzem olduğunu söyledi.

Altıncık, özellikle kamu yönetiminde çalışan ve suç işleyen personele caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini belirtti.Başsavcı Altıncık, devletin yolsuzlukların önüne geçmesi.suçluları topluma kazandırması gerekir dedi.

Altıncık, şartlı tahliye tüzüğünün verilen cezaları kısaltılttığını vurgulayarak mahkeme kararlarına uyulmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de konuşmasında “elbette yargımızın sorunları vardır hepimiz bunu kabul ediyoruz. ama devletimizin varlığı herşeyden önemlidir. Ve devlet mazaret üretmez çözüm üretir. Yasa yapıcı hukukçulardan yararlanmak şarttır. Bu yönde komisyon kurulması önemlidir.” dedi.

Töre Bağımsız yargı insana güven verir. Devleti aşağılamak olmaz devlet yücedir hepimize gereklidir.” diye konuştu.Atatürk’ün “Adalat mülkün temeldir” sözüne atıfta bulunan Töre, sözlerine şöyle devam etti.

“Bu bizim için de lüzumdur insanımıza halkımıza karşı da adaletsizlikler vardır. BM’nin kararlarında bile adaletsizlikler vardır Üzerinize düşen görevi en iyi şekilde yapıyorsunuz ama eksiklikler vardır Bunun için hükümet ile yüksek yargıyla işbirliği yaparak çalışmalarımızı yürütüyoruz . Adaletle yönetelim adaleti sağlayalım insan odaklı olalım. Suç işleyenleri ve idari davaları en adil şekilde çözmeye çalışalım. Zor şartlarda görev yaptığınızın idraki içerisindeyiz . Devleti yönetenler gereğini yerine getirir biz de bunu yerine getireceğiz hayırlı olmasını dilerim. Umarız bu dönem doğal afetlerle karşılaşmayız umarız trafik suçları kriminal suçlar artmaz cinayetler yaşanmaz yeni dönemde başarılar dilerim.”

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, TC Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Muammer Topal, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir ile TC Yargıtay ve Danıştay temsilcileri de adli yılın açılış törenine katıldı.

Adli Yıl açıldı

Yorumlar kapalı.