ABD ve İngiltere, Yemen’de saldırı başlattı – DT Kıbrıs Haber – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

ABD ve İngiltere, Yemen’de saldırı başlattı – DT Kıbrıs Haber




ABD ve İngiltere, Yemen’de Husi hedeflerine havadan ve denizden saldırı başlattı. En az 12 Husi hedefi savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle vuruldu. Saldırılar uçak, gemi ve denizaltılarla yapıldı.

Yemen’deki İran destekli Husiler’in, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından, ABD ve İngiltere saldırı kararı aldı.

Karar, akşam saatlerinde İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın acil kabine toplantısı düzenlemesinin ardından geldi.

ABD ve İngiltere’den saldırı kararı

ABD ve İngiltere’nin Yemen’de Husi hedeflerine yönelik saldırılar başlattığı ifade edildi.

ABD’li yetkililere dayandırılan açıklamada, saldırıların uçak, gemi ve denizaltılarla yapıldığı aktarıldı.

Yemen’deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD ve İngiliz savaş uçakları gece saatlerinde Yemen’in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.

Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın saldırılara destek verdiği açıklandı.

Husiler: Saldırılar cevapsız kalmayacak

Yemen’deki Husiler gelişme üzerine açıklama yaptı. Yemen’e karşı hiçbir ABD saldırısının cevapsız kalmayacağı ifade edildi.

ABD ve İngiltere’nin deniz ticaretini güvenceye alma gerekçesiyle Yemen’e düzenlediği saldırıların ardından Husiler, İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini duyurdu

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılması istenilen karar tasarısı kabul edilmişti.

Karar tasarısı, 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 11 “evet” ve 4 “çekimser” oyla onaylanmıştı.

Kızıldeniz’de hareketlilik

Son dönemlerde Yemen’deki Husilerin, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık’ta Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası “Deniz Görev Gücü” kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmişti.

18 Aralık’ta da “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Son dönemde artan saldırılar nedeniyle Kızıldeniz’deki ticaret sekteye uğradı. Gemi trafiği aralık ayında yüzde 20 azaldı.



Bir yanıt yazın