Yrd.Doç.Dr.Muharrem Özdemir yazdı: Kıbrıslı Türk Şehit Pilot Yüzbaşı Gültekin Şengör – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Köşe YazarlarıManşet

Yrd.Doç.Dr.Muharrem Özdemir yazdı: Kıbrıslı Türk Şehit Pilot Yüzbaşı Gültekin Şengör



Bir Başarı Hikayesi… İnsanoğlu hayalini kurduğu her şeyin hayata geçmesini istiyor. Bir çok şeyi başarabilecek olmasına rağmende adım atmaya korktuğu için kurduğu hayali yaşama geçirmeden ömrünü tüketiyor. Bazen kurduğu hayali gerçekleştirmek imkansız gibi geliyor. Bazende içinde yaşadığı toplumun önyargıları, kısıtlamaları ve yeterli imkanı bulamadığı için hayallerinden vazgeçiyor. Sadece kurduğu hayalin peşinde azimle yürüyenler başarı hikayesi yazmaya devam ediyor. Hiç kuşkusuz ki pilot olma hayalinin peşinden azimle yürüyüp istediğini başaranlardan bir tanesi de 30 Ekim- 5 Kasım 2011 tarihinde gerçekleşen bir sempozyumda hayat hikayesini anlatma imkanı bulduğum,Şehit Pilot Yüzbaşı Gültekin Şengör.

İşte Gültekin Şengör’ün bir ömre sığdırdıkları…

Mustafa- Münevver Şengör’ün çocuğu olan Gültekin Şengör,  1 Mart 1935 tarihinde Lefkoşa Arapahmet Mahallesinde  dünyaya gelmiştir. İlkokulu Haydarpaşa Erkek ilkokulunda, ortaokulu İslam Erkek Lisesinde veKıbrıs Türk Lisesinde okumuş, lise yıllarında fotoğrafçılık yapmıştır. Özellikle törenlerde ve Kız Lisesinde fotoğraflar çeken “Foto Şipşak” lakabıyla tanınan  Şengör,1952 yılında Vatan Gazetesindeykenfoto muhabiri (Photo Reporter) olarak sertifika almış ve görev yapmıştır. Halkın Sesi, Bozkurt, Hürsöz ve Vatan Gazetelerinde fotoğrafları yayımlanmıştır. 1954 yılında Kıbrıs Türk Lisesi mezuniyetinden sonra çok istediği meslek olan pilotluk için Hava Harp Okulunda eğitim görmüş ve 1956 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hava Harp Okulunu bitirerek pilot olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olarak görev yapmakla birlikte Kıbrıs Türkünün mücadele dönemlerinde toplumu için çeşitli görevlerde bulunmuştur.

21 Aralık 1963 tarihinde Rumların saldırıları başlayınca,  25 Aralık 1963 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti savaş uçaklarıyla Lefkoşa üzerinden alçak uçuşlar gerçekleştirmiş, ardından oluşturulan yardım kafilesinde Gültekin Şengör’de yer almıştır. Bu uçuş Kıbrıs Türkünün kaderinin de değiştiği nokta olmuş,  köşeye sıkıştığını, Türkiye’yi kızdırdığını anlayan ve dört gündür Türk tarafının görüşme teklifini reddeden Makarios,  Dr. Küçüğü arayarak “Görüşelim Dr. Küçük, neler oluyor böyle?” demek zorunda  kalmıştır. Tüm bu zor şartlara rağmen Türkiye 27-28-31 Aralık 1963 tarihlerinde kan nakli, yaralı yurttaşlarımızın Anavatan Türkiye’ye götürülmeleri, Kızılay sağlık ekibinin ve 50 yataklı Kızılay Hastahanesinin yurdumuza getirilmesi için Kıbrıs’a uçak göndermiş, tüm taşıma işlemlerinde Şehit Pilot Yüzbaşı Gültekin Şengör nakliye uçağıyla bu zorlu görevde yer almıştır.  Eşi Şenay Şengör’ün aktardıklarına göre Kıbrıs Türk Milli Mücadesinde önemli bir yeri olan Erenköy direnişinde hava harekatı için hazır bulunan  Pilot Yzb. Gültekin Şengör, harekata katıldığı arkadaşı Plt.Yzb. Cengiz Topel’in Rumlar tarafından şehit edilmesine çok içerlemiş, 1965 yılında kadro olmamasına rağmen Kıbrısa gelip KTKA Komutan’lığında görev almak istemiştir. Bu görevi istediğinde üstlerinin  kendisine “imkansız, orada böyle bir kadro yok. Olamaz!” dediklerini duyduğunda ise; “Vatanımda sıkıntılı günler yaşanıyor. Göndermezseniz kaçarım!” diye cevap vermiştir. Onun hassasiyetlerini dikkate alan üstleri bir ara formül üreterek onu yüzbaşı rütbesiyle değilde astsubay rütbesiyle KTKA değiştirme birliği ile adaya çıkarmıştır.

KTKA’na katılarak bir yıl süreyle görev yapmış ve  olası bir hava harekatında bombalanması gereken kritik yerlerin haritasını çıkarmıştır. Hatta kadrosu olmadığı için astsubay kıyafeti ile gemiden inerken Rumlar tarafından tespit edilerek fotoğraflanmış, gazete manşetlerinde yer almıştır. Tarihler 12 Temmuz 1966’yı gösterdiğinde ise 4. Ana Jet Üs komutanlığında görevliyken Pilot Üsteğmen Köseoğlu ile birlikte F 104 C uçağı ile eğitim uçuşu için havalanmıştır. Uçuş esnasında diğer uçakta yer alan Şehit üsteğmen Köseoğlu’nun oksijen maskesinde bir sorun olduğunu, ağzından ve burnundan kan geldiğini fark eden Gültekin Şengör durumu kuleye bildirmiş, bir anda yoğun sisli bir hava ortamına girmeleri sonucu Adapazarı’nın Akyazı ilçesinin Kuruçay Yaylasında bir tepeye çarparak  arkadaşıyla birlikte şehit olmuştur[1]. Halkın Sesi Gazetesi ise 16 Temmuz 1966 tarihinde  yayımladığı haberde; “ Adapazarı üzerinde meydana gelen feci bir kazada Kıbrıslı  Pilot Yüzbaşı Tekin Şengör ve arkadaşı şehit oldu…

Köyün üstüne düşmemek için uçağı terk etmediler” başlığı ile şehadet haberini Kıbrıs Türk Toplumuna duyurmuştur. Eşi Şenay Şengör’ün aktarımına göre olayın yaşandığı gün işe giderken Gültekin Şengör eşi ile vedalaşmış; “Gidipte dönmemek var hakkını helal et.” demiştir. Her akşam askeri servisle evine dönen Şengör, o gün saatler geçmesine rağmen dönmemiş, eşi Şenay Şengör evinin karşısında filo komutanını görünce eşinin şehit olduğunu anlamıştır. İlk başta 3 çocuk annesi genç kadına eşinin şehit olduğunu söyleyemeyen filo komutanı “eşin yaralı” dese de gerçeği açıklamak zorunda kalmıştır[2].Yüzbaşı Şengör’ün bu üzücü kaza sonucu aramazdan ayrılmasıyla Kıbrıs Türk Toplumu ilk hava şehidini vermiştir. Eşi Şenay Hanımın anlatıklarına göre Yüzbaşı Şengör vatanını çok seven, arkadaşı için canını veren birisiydi. Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in Rumlar tarafından şehit edilmesine çok içerlemiş günlerce yemek yememiş, “Ne olurdu da Rumlar saldırmasaydı. Bu hadiseler hiç yaşanmasaydı. Bir sürü gencecik fidanlar solmasaydı. Keşke onun yerinde ben olsaydım”  diyerek eşiyle üzüntüsünü paylaşmıştır. Şehit Pilot Yüzbaşı Gültekin Şengör, okumayı çok seven, hal ve hareketleriyle etrafında kibar  ve beyefendi olarak tanınan birisiydi. Eşinin yokluğuna halen alışamayan Şenay Şengör, onu ilk günkü gibi anmakta ve şehit olmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen onun hatıralarını yaşatmakta, yeni yetişen nesile de onun hayatının aktarılmasını istemektedir.

[1]Şht.Plt.Yzb. Gültekin Şengör’ün oğlu Gökhan Şengör ile yapılan mülakat.(17.06.2011-14.05.2020) [2]Şht.Plt.Yzb. Gültekin Şengör’ün eşi Şenay Şengör ile yapılan mülakat.(13.06.2011-.09.05.2020)