Yedidalga ve Yeşilırmak’taki işletmeler: Batı batıyor – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

Yedidalga ve Yeşilırmak’taki işletmeler: Batı batıyor



 

Yeşilırmak ve Yedidalga’da hizmet veren Dillirga Restoran ve Aspava Restoran’ın direktörleri, Koronavirüs (Covid 19) pandemisi sonrası gerçekleştirilmeye çalışılan açılımlarla ilgili dert yandı. İşletme direktörleri, “Batı, batıyor. Sesimizi duyun” çağrısında bulundu.

 DT Kıbrıs Haber’den Şüküfe Hansel’e konuşan Direktörler, “mekanlarımızın metrekareleri sosyal mesafe kuralına çok müsait. Bırakın bölge halkı ürettiğini satsın, bölge emekçisi ekmeğini kazansın”dedi.

 Koronavirüs pandemisi önlemlerleri tüm Dünya’da benzer şekillerde alınmaya devam ediyor. Normalleşme (deneme­-yanılma) çabaları ne kadar doğruydu ya da değildi belki bu yıl içerisinde veya sonrasında anlaşılacak.

Çünkü Dünya’nın adeta savaştığı bu illetin, karakteriyle ilgili birçok bilim insanının farklı ve kafa karıştıran analizleri söz konusu…

Normalleşme çabası içerisinde Dünya’yı ve özellikle Anavatan Türkiye’yi takip etmeye çalışan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti de bu anlamda bir takım açılımlar gerçekleştiriyor. Bu açılımlar kapsamında ülkedeki restoran ve benzeri işletmelerin paket servis hizmeti dışında  hizmet vermeleri ve müşteri kabul etmelerine henüz izin verilmedi.

Bakanlar Kurulu’nun vermiş olduğu bu karara özellikle KKTC’nin Batı’sından “Batı, batıyor. Sesimizi duyun” çağrısı geldi.

Akkılınç: Hükümet, bu süreçte yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışmıştır

Yeşilırmak’ta hizmet veren Dillirga Restoran’ın Direktör’ü Erdoğan Akkılınç, köylerinin ve bölgenin koronavirüs sebebiyle ekonomik sıkıntı noktasında KKTC’nin birçok bölgesinden daha fazla etkilendiğini belirtti.

Erdoğan Akkılınç şöyle konuştu:

“KKTC’nin Batı’sı batıyor. Partizanlık yapmaya gerek yok. Hükümet, bu süreçte yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışmıştır. Buna lafımız yok. Sadece bundan sonraki süreçte hizmet metrakareleri geniş, sosyal mesafe kuralına uygun olan mekanların açılmasına müsade edilmelidir. Özellikle yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde plaj hizmeti de veren bizimki gibi işletmeler, bağlı oldukları belediyeler veya Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilerek, hatta devamlı kontroller sağlanacak şekilde açılmalıdır. Bu yapılmadığı taktirde bakanlar kurulu, gelecek gündemlerinde halkımızın sağlığının çok daha risk altında kalacağı  durumlarla karşılaşabilir. Alagadi ve benzeri  sahiller ne kadar kontrol altında? Ne zaman kontrol edilmiş? İnsanlar alt alta üst üstte piknik yapacaklar, denizde yüzecekler. Sosyal mesafeyi kim sağlayacak ya da kim uyarı çizgisi çekecek? Bizler ne halkımızın, ne emekçimizin ne de ailelerimizin sağlığı ile oynayacak insanlar değiliz. Plaja giriş parası almıyoruz ve halkımızın temiz, hijyenik ortamda ihtiyaçlarını karşılıyoruz, eğer en erken zamanda bize de izin verilmezse, ekonomik anlamda iflas bayrağını tamamen çekmiş olacağız”.

Akkılınç, geçmişte pek sessiz kalan Res-Bir’in de bu dönemde, üyelerinin hakkını en iyi seviyede aradığına tanık olmaktan mutluluk duyduklarını da ekledi.

Aspava: Restoranlar açılmalıdır aksi takdirde batarız

Aspava Restoran ve Plaj Direktörü Caner Aspava da en erken bir zamanda sosyal mesafeye, hijyene ve Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği tüm kurallara uyarak restoranı açmalarının en başta ekonomik nedenlerle elzem olduğunu kaydetti.

Aspava, restoranların çok ani bir kararla kapatıldığını ve gerek Güney Kıbrıs, gerekse Avrupa’daki bir çok uygulamaya benzer şekilde, geniş alanı, açık hava mekanı olan KKTC’deki rstoranların hiç gecikmeden açılmasını istedi.

“Benim restoranımın paket servisi vardır. Ancak bölgemizde özellikle üniversitenin de kapalı olduğu birdönemde, paket satışımız yeterli değildir” diyen Aspava, “bizimkisi gibi büyük mekanlarda, sadece paket servisi, taşıma suyla değirmen döndürmeye benzer, imkansızdır” yorumunu yaptı.

Aspava, süreçle ilgili eleştirdiği hükümeti bu konuda erken karar almaya davet ederken, sağlık ve güvenlik tedbirleri ile birlikte, kontrol ve denetim aksatılmadan, restoranların acilen açılması gerektiğini savundu. “Aksi takdirde, zaten çok zarardayız, tamamen batarız” dedi.

(Haber ve Fotoğraflar: Şüküfe HANSEL)

 

 

 

DT Kıbrıs Haber