Volkan Bozkurt BM Genel Kurul Başkanlığını devretti – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Volkan Bozkurt BM Genel Kurul Başkanlığını devretti

[ad_1]

 

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, görevi 76. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e devretti.

Anadolu Ajansı ve TRT’ye Genel Kurul Başkanlığı hakkında açıklamalarda bulunan Bozkır, “Ülkem için, milletim adına, şahsım adına büyük bir gurur duyuyorum. BM’nin 75 yıllık tarihinde ilk defa bir Türk Genel Kurul Başkanı görev aldı. Bunu sadece Türkiye’nin gururu değil, tüm Türk dünyasının gururu olarak değerlendiriyorum. Türk bayrağı ofisimde olsun, BM binasının çeşitli yerlerinde olsun, her zaman ortaya konuldu.” dedi.

Bu zorlu süreçte 104 Genel Kurul toplantısı, 15’in üzerinde yüksek düzeyli toplantı yaptıklarını, 325 karar tasarısı kabul edildiğini, tüm komitelerin görevlerini tamamladığını ve gelecek döneme hiçbir şey bırakılmadığını belirten Bozkır, ‘Bunu tabiatıyla bir başarı olarak görüyorum.” ifadesini kullandı.

Bozkır, seyahatin bile düşünülemediği bir dönemde 14 ülkeyi ziyaret ettiğini ifade etti.

Bozkır, gelecek hafta Genel Kurul görüşmelerinin başlamasıyla BM’nin eski günlerine dönüş yolunda önemli bir adım atmış olacağını vurgulayarak “BM bunu yapmaya da mecburdur. Bütün dünya insanlarına borçludur. 193 ülkenin temsil edildiği bir Genel Kurulun evden çalışma lüksü hiçbir şekilde yoktur.” dedi.

Güvenlik Konseyi reformları konusuna da değinen Bozkır, şu ifadeleri kullandı:

“Güvenlik Konseyi’ni iptal edeceğim deseniz beş ülkeden biri veto etme hakkına sahip dolayısıyla sonu belli bir operasyondan bahsediyoruz. Şu anda da çok değişik gruplarlar var. Reformlar konusunda bir kısmı çok hızlı gidelim diyor, bir an önce bu işi bitirelim. Birkaç ülke daha üye olsun. Bir kısmı diyor ki aman daha sakin olalım bir kısmı da kesinlikle bu görüşülmesin diyor…Bu süreç böyle devam eder ama sonunda bu beş ülkenin karar vereceği bir tablo var… Dolayısıyla Genel Kurulu güçlendirirsek bu denge sağlanır ve veto baskına maruz kalmadan BM’nin dünya platformunda beklentilere cevap verebilecek etkin bir güçlü yapıya sahip olması mümkün hale gelebilir.”



[ad_2]