Vajinal mantar enfeksiyonu hamilelikte de görülebiliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Doktorlar uyarıyor: Vajinal mantar enfeksiyo… Vajinal mantar enfeksiyonlarının kadınlarda yaygın bir sorun olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sedat Melikli, kadınların yüzde 5 ila 9’unun yılda üç veya daha fazla tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonu yaşadığını söyledi.

Enfeksiyonların çoğunlukla üreme çağındaki kadınlarda görüldüğünü belirten Opr. Dr. Melikli, menopozdaki ve genç kız çocuklarındaki görülme sıklığının daha az olduğunu açıkladı. Ayrıca, gebelikte hormonel değişiklikler nedeniyle de vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Mantar enfeksiyonunun nedeninin vajinada normalde bulunan mantarların anormal bir şekilde çoğalması olduğunu belirten Opr. Dr. Melikli, bu durumun antibiyotik kullanımı, doğum kontrol hapları, vajinal araçlar gibi etkenlerle ilişkilendirildiğini söyledi. Ayrıca, gebelik, diyabet ve bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi faktörlerin de enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti.

ENFEKSİYON BELİRTİLERİ

Mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında genital bölgede kaşıntı veya tahriş, idrar yaparken ağrı ve yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı, genital bölgede kızarıklık ve şişlik olduğunu belirten Opr. Dr. Melikli, ayrıca beyaz topaklı veya sulu vajinal akıntının da görülebileceğini söyledi.

Tedavi için ağızdan veya vajinal tabletlerin kullanılabileceğini belirten Opr. Dr. Melikli, tedavinin süresinin enfeksiyonun şiddetine bağlı olduğunu ve uzun süreli semptomların devam etmesi durumunda doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Opr. Dr. Melikli, vajinal mantar enfeksiyonlarının cinsel yolla bulaşmadığını ancak nadiren bir partnerden diğerine geçebileceğini belirtti. Kadınların yüzde 5 ila 9’unun yılda üç veya daha fazla tekrarlayan mantar enfeksiyonu yaşayabileceğini ve bu durumda vajinal kültür alınması gerektiğini söyledi.

Enfeksiyondan korunmak için genital bölgenin az sabunla yıkanması ve kuru tutulması gerektiğini belirten Opr. Dr. Melikli, kimyasal temizlik ürünlerinden kaçınılması gerektiğini ve pamuk veya ipekten yapılmış iç çamaşırlarının tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, günlük ped kullanımının enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti.

“Doktorlar uyarıyor: Vajinal mantar enfeksiyonu hamilelikte de görülebiliyor” haberi, 13 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 13 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Doktorlar uyarıyor: Vajinal mantar enfeksiyonu hamilelikte de görülebiliyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Doktorlar uyarıyor: Vajinal mantar enfeksiyonu hamilelikte de görülebiliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 13 Şubat 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Vajinal mantar enfeksiyonu hamilelikte de görülebiliyor

Yorumlar kapalı.