Uzmanlardan ebeveynlere uyarı! Çarpıntının altında yatan büyük bir risk olabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı! Çarpıntının a… Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Pamukçu Akay, çocuklarda görülen çarpıntı sorununa dikkat çekerek, aileleri uyardı. İşte çocukların yaş gruplarına göre farklı şekillerde ifade ettikleri çarpıntı şikayetinin altında yatan nedenler ve belirtiler…

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Pamukçu Akay, çocuklarda sıkça karşılaşılan çarpıntı sorununun ciddiye alınması gerektiğini belirterek aileleri uyardı. İşte çarpıntının belirtileri ve dikkat edilmesi gerekenler.

carpinti.jpg​​​​​​​

ÇOCUKLARDA ÇARPINTININ TANIMI VE BELİRTİLERİ

Çocukların yaşına göre normalden hızlı, belirgin veya düzensiz kalp atışlarını hissetmeleri çarpıntı olarak tanımlanır. Uzmanlar, çocukların yaş gruplarına göre bu durumu farklı şekillerde ifade ettiklerine dikkat çekiyor. Örneğin, oyun çağındaki bir çocuk “kalbimde kuş var” derken, okul çağındaki bir çocuk “kalbim ağzımdan çıkacaktı” şeklinde anlatıyor. Ergenlik döneminde ise gençler kalp atışlarının normalden daha hızlı ve düzensiz olduğunu ifade edebilir.​​​​​​​

ÇARPINTIDA ALTINDA YATAN NEDENLER

Doç. Dr. Özge Pamukçu Akay, çocuklarda çarpıntının aniden başlayıp sonlanıyorsa ve beraberinde bulantı, baş dönmesi, göz kararması gibi şikayetler varsa ciddi bir ritim bozukluğu olabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, çocuklarda çarpıntıya neden olan faktörler arasında enfeksiyonlar, ateş, kansızlık, tiroid bezinin fazla çalışması, astım, hipertansiyon, grip, depresyon ve bazı ilaçlar yer alıyor.kul.webp​​​​​​​

ÇOCUKLARDA ÇARPINTI VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER

Kaygı, stres, öfke, heyecanlanma gibi psikolojik faktörlerin de çocuklarda çarpıntıyı artırabileceğini belirten uzmanlar, aşırı kaygılı çocuklarda psikolojik destek alınmasının önemine vurgu yapıyor.

TEDAVİ VE İZLEM ÖNERİLERİ

Çocuklarda çarpıntı şikayetiyle başvuran hastalara ilk olarak elektrokardiyografi (EKG) çekilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Akay, çocuğun yaşına ve çarpıntının tipine göre ilaç tedavisi veya izlem önerilebileceğini ifade etti. Ayrıca, çocukların düzenli hekim kontrollerinin ihmal edilmemesi ve spor gibi aktiviteler öncesi kalp doktoru görüşü alınması gerektiğini ekledi. Çocuklarda çarpıntı şikayeti olan ailelerin vakit kaybetmeden uzman görüşüne başvurması önem taşıyor.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı! Çarpıntının altında yatan büyük bir risk olabilir

Yorumlar kapalı.