Uzmanlar yüz felci vakalarında dikkat çekiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Rüzgarlı hava tehlikesi: Uzmanlar yüz felci … Kış aylarının çokça rüzgarlı ve fırtınalı geçmesi ile yeni bir rahatsızlık uyarısı yapıldı. Uzmanlar, soğuk ve rüzgarlı havalarda yüz felci vakalarında artış görüldüğünü ve bu nedenle dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

YÜZ FELCİ NEDİR?

Yüz felci, yüz kaslarının bir kısmının veya tamamının geçici veya kalıcı olarak zayıflaması veya felç olmasıdır. Bell palsi olarak da bilinen bu durum, genellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda ortaya çıkar.

YÜZ FELCİNİN BELİRTİLERİ:

  • Yüzde aniden uyuşma veya karıncalanma

  • Göz kapağında düşme

  • Gülümseme veya göz kırpma zorluğu

  • Ağız ve burun etrafındaki kaslarda zayıflık

  • Salya akması

  • Konuşma ve yeme zorluğu

YÜZ FELCİNDEN KORUNMAK İÇİN:

  • Soğuk ve rüzgarlı havalarda başınızı ve yüzünüzü bir bere veya atkı ile örtmek

  • Soğuk havalarda dışarı çıkarken kulaklarınızı da kapatmak

  • Bol sıvı tüketmek

  • Vücudunuzun direncini artırmak için sağlıklı beslenmek

 

‘YÜZ FELCİ MEVSİM GEÇİŞLERİ VE RÜZGARLI HAVALARDA YAŞANIYOR’

Toplum arasında yüz felci olarak bilinen periferik fasiyal paralizi yüz kaslarını etkileyen, ani olarak ortaya çıkan ve çoğu zaman tek taraflı olabilen felç olduğu belirten Uzm. Dr. Oktar, Yüz felcini çoğu zaman mevsim geçişleri, soğuk ve rüzgarlı havalarda beklediklerini söyledi ve şu bilgileri aktardı:

“Vücut direncinin düşük olduğu dönemlerde, stres durumlarında ortaya çıkabilen çoğu zaman virüs kaynaklı olan bir sinir hasarıdır. Yüz kaslarına giden sinirin hasarı sonucu o yüz kaslarında bir hareket kusuru söz konudur. Genellikle mevsim geçişlerinde daha çok rüzgarlı, lodoslu havalarda ortaya çıkmasını bekliyoruz. Nadir de olsa kulak ve tükürük bezi tümörlerinde ortaya çıkabiliyor.

‘HASTALAR EN KISA ZAMANDA DOKTORA BAŞVURMALI’

Son dönemde hava durumundaki ani düşüşler, rüzgar etkisiyle hastaların başvurularında bir artış söz konusu. Yüz felcini daha çok 15-45 yaş arası bekliyoruz, gelen hastalar daha çok genç, erişkin hastalar. Etkilenen taraftaki göz kapağı hareket edemediği için göz kapatamama, ağız kenarında bir çekilme bekliyoruz. Bu kişiler ağzını tam oynatamadığı için sıvı gıdalarda dışarıya akma söz konusu olabiliyor. Tat değişimleri, yutma problemleri de beklediğimiz durumlar. Böyle bir kliniği olan hastaların en kısa zamanda doktora başvurması iyi olur”

Yüz felci vakalarında erken tanını düzelme oranını yükselttiğini belirten Oktar, Bu tip hastaların muayenesinin iyi bir şekilde yapılması kesinlikle gerekli, altta yatan bir enfeksiyon var mı bunun araştırılması lazım çünkü bunlar tedavi seçeneklerini etkileyen durumlar. Tedavide kortizonlu ilaçlar veriyoruz fakat altta yatan bir enfeksiyon var ise kesinlikle tedavi edilmesi lazım.” dedi.

‘SOĞUK HAVALARDA RÜZGARDA KALMAMAK GEREKİYOR’

Çok rüzgarlı havalarda belki kulak, ağız, burun çevresine atkı, bere olur, bu tip örtülerle kapatmak iyi olabilir. İş hayatı çok önemli, bahsettiğim hasta bir şofördü, soğuk havalarda çok rüzgarda kalmamaya özen göstermek gerekebilir.

1 ay içinde yüzde 85 oranında iyileşme beklendiğni belirten Oktar, “Eğer hiçbir klinik iyileşme yoksa bu defa EMG (sinirlerin sağlığını ve işlevini değerlendiren bir teşhis testi) incelemesiyle sinirde iyileşme var mı yok mu belirtisi olup olmadığına bakıyoruz. Onda da bir yanıt yok ise dekompresyon cerrahisi dediğimiz bir tedavi de bu hastalara uygulanabiliyor.” dedi.

Oktar, ilaç tedavisinin yanı sıra yüz egzersizlerini de öneriyoruz dedi ve bu hastaların yüzde 85 oranında iyileştiğini belirtti ve kalıcı hasar olabildiğini, sinirin yanlış iyileştiği durumlarda yüzde istem dışı çekilmeler olabildiğini söyledi.

 

“Rüzgarlı hava tehlikesi: Uzmanlar yüz felci vakalarında dikkat çekiyor!” haberi, 20 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Rüzgarlı hava tehlikesi: Uzmanlar yüz felci vakalarında dikkat çekiyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rüzgarlı hava tehlikesi: Uzmanlar yüz felci vakalarında dikkat çekiyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 20 Şubat 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Uzmanlar yüz felci vakalarında dikkat çekiyor!

Yorumlar kapalı.