Uluslararası örgütler ve batılı ülkelerden Rusya’ya tepki yağdı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Uluslararası örgütler ve batılı ülkelerden Rusya’ya tepki yağdı




Rusya’nın Ukrayna operasyonuna BM, NATO ve AB sert tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri AntonioGuterres, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin statüsüyle ilgili kararından büyük endişe duyduğunu ve bunun BM Şartı’nın ilkeleriyle tutarsız olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi de konuyu ele almak üzere acilen toplandı. Toplantıda sert tartışmalar yaşandı.

NATO da Olağanüstü toplandı. Topantıdan sonra açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın güç kullanmayı seçmesi halinde yüksek bedel ödeyeceğini belirterek, NATO Müdahale Gücü’nün yüksek hazırlı seviyesinde olduğunu açıkladı.

Rusya’nın Donbas’taki iki bölgenin bağımsızlığını tanımasına ilk somut yaptırım ise Almanya ve İngiltere’den geldi. Berlin yönetimi Rus doğalgazını Almanya’ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2’nin onay sürecini durdurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson da 5 Rus bankası ile 3 kişiye yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Avrupa Birliği ise, Rusya’ya karşı ilk yaptırım paketinin Ukrayna’daki ayrılıkçıları tanıma kararını alanları, Rus ordusunu finanse eden bankaları, Rusya’nın AB sermaye ve mali piyasalarına erişim imkanlarını, ayrılıkçı bölgelerle ticareti hedef alacak şekilde hazırlandığını duyurdu.

AB Konseyi ve AB Komisyonu, yaptırım paketi hakkındaki ortak açıklamasında, Rusya’nın kararının yasa dışı ve kabul edilemez olduğu, uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulandı.