Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde hayatını kaybeden 251 şehit için Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde hayatını kaybeden 251 şehit için Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde hayatını kaybeden 251 şehit için Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi


Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi.

 

Törene, Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Altan Er, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ile diğer bazı yetkililer de katıldı.

Tören, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri tarafından anıta çelenk sunulmasıyla başladı.Törende daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.   Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri törende yaptığı konuşmada, Türkiye’yi esaret altına almak isteyenlerin 40 yıldır besleyip büyüttüğü Fetullahçı terör örgütünün gerçek yüzünün ortaya çıktığı 15 Temmuz 2016 karanlık Cuma gecesinde yaşananları ve şehit olanları anmak için toplandıklarına işaret etti.

Başçeri, “15 Temmuz 2016 her ne kadar karanlık bir Cuma gecesiyse de aynı zamanda tarihimizin en büyük direniş destanlarından biridir. O gece Türk milleti, kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla iradesine geleceğine ve devletine sahip çıkmıştır. Aynı zamanda 15 Temmuz milli irade üzerindeki vesayet zincirlerinin kırılması açısından da milattır. 15 Temmuz’da Türk halkı meşru seçimleri üzerinde başka hiçbir güç tanımayacağını tüm dünyaya göstermiştir” dedi.

15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün yaşandığı gece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin  emir komuta zincirine sadık kalan kahraman askerlerle ve halkın birlikte verdiği mücadelede 251 vatandaşın şehit olduğunu, 2 binden fazla vatandaşın da yaralandığını hatırlatan Büyükelçi Başçeri, aziz şehitleri anmak ve gazilere minnet duygularını ifade etmek üzere 4 yıldır 15 Temmuz’un Demokrasi Ve Milli Birlik Günü olarak anıldığını söyledi.

 

 

 

Başçeri, “üzerinden geçen 4 yıldan sonra bugün Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle 15 Temmuz 2016 gecesi yaşamını yitiren demokrasi şehitlerimizi ve o mücadelede yaralanan gazilerimizi anmak üzere KKTC’de çok anlamlı bir yerde Boğaz şehitliğinde bir araya geldik. Başbakan Ersin Tatar’ın da bizimle birlikte burada olmasından gurur duyuyoruz. Bugün burada Kıbrıs adasında Türklüğün ortadan kaldırılmasına dur denmek için 46 yıl önce canlarını hiç düşünmeden feda eden kahraman şehitlerimizin manevi huzurundayız. Mücahit kardeşleriyle koyun koyuna yatmakta olan Mehmetçiğimizin bulunduğu bu alana 15 Temmuzda hayatlarını kaybeden şehitlerimizin anısına 251 fidan dikeceğiz. Bize bu imkanı verdiği için Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na da teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Büyükelçi Başçeri, 20 Temmuz 1974’te Ada’da ve 15 Temmuz 2016’da Türkiye’de canlarını feda etmek pahasına mücadele ederek Türk milletinin geleceğini garanti altına alana şehit ve gazilere olan minnet borcunun asla ödenemeyeceğini vurguladı.

Başçeri’nin konuşmasının ardından şehitlerin ruhu için dualar okundu.Tören, şehit kabirlerine çiçek bırakılmasıyla sona erdi…

Buradaki törenin ardından, Boğaz Şehitliği’nde oluşturulan alanda 15 Temmuz günü hayatını kaybeden 251 şehidin anısına zeytin fidanı dikildi…

Etkinlikler çerçevesinde Lefkoşa Hala Sultan Cami’nde saat 19.30’da “15 Temmuz Şehitleri Anma ve Milli Birlik Sergisi”nin açılışı yapılacak.Camide akşam namazını takiben saat 20.30’da “15 Temmuz Şehitlerini Yad Programı” düzenlenecek.  (BRT)