Türkiye KKTC’yi Kovid-19 ile mücadelesinde yalnız bırakmadı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Türkiye KKTC’yi Kovid-19 ile mücadelesinde yalnız bırakmadı

Türkiye KKTC’yi Kovid-19 ile mücadelesinde yalnız bırakmadı


Türkiye, yeni tip Koronavirüs’le mücadele sürecinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne desteğini sürdürerek, binlerce koruyucu sağlık malzemesi ulaştırdı.

İlk Kovid-19 vakasının görüldüğü 10 Mart’tan bu yana Kuzey Kıbrıs’ın her türlü tıbbi malzeme ve dezenfektan ihtiyacı tedarik edildi.

Kovid-19 sürecinde ilk olarak kendi vatandaşının sağlığına öncelik veren ve para karşılığı dahi dışarıya ürün göndermeyen Türkiye, KKTC’yi bunun dışında tuttu ve Kıbrıs Türk halkı için her türlü kolaylığı sağladı.

Bu süreçte KKTC’ye Türkiye’den hibe koruyucu sağlık malzemesi olarak 70 bin cerrahi maske, 6 bin koruyucu maske, 30 bin pudrasız vinil eldiven, 500 koruyucu tulum, 500 koruyucu gözlük, 5 bin swab, 3 bin numune tüpü, 550 siperlik ve 2 bin mavi cerrahi önlük ve ilaç gönderildi.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs’a hibe olarak yolladığı koruyucu malzemelerin yanı sıra KKTC Sağlık Bakanlığı ve ülkenin diğer kuruluşlarına Türkiye’den tıbbi malzeme sağlama konusunda da sınırlama getirmedi.

Bu süreçte Türkiye’den ihtiyaç duyulan ürünler de tedarik edildi.

Bu ürünler arasında 2 bin nitril eldiven, 118 kutu muhtelif ilaç, 71 bin cerrahi maske, 18 bin koruyucu maske, 44 bin 500 koruyucu tutum, 6 bin 260 N95 ve FFP3 maske, 77 bin 192 muhtelif test kiti, 4 bin numune tüpü, 2 bin swab, 50 yoğun bakım monitörü, 7 solunum cihazı, 40 kutu muhtelif laboratuvar malzemesi, bin dezenfektan, 20 aspiratör, biyogüvenlik kabini ve tıbbi atık öğütücü yer aldı.

Bu arada, KKTC’li bazı iş adamları da kendi imkanlarıyla ülkeye koruyucu sağlık malzemesi getirdi.

Öte yandan KKTC’de ilk Kovid-19 vakasının görülmesinin ardından açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC’ye mücadelede gerekli desteğin verileceğini ifade ettiler.

Bu süreçte Başbakan Ersin Tatar da, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sürece ilişkin telefon görüşmeleri yaptı.

Öte yandan yapılan destekler kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin Koronavirüs’le mücadelede KKTC’ye acil ihtiyaçlar için ilk etapta 72 milyon liralık finansal kaynak gönderdiğini ve her zaman KKTC’nin yanında olmaya devam edeceğini açıklamıştı.

 

(BRT/AA)