Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:Bir daha federasyon için müzakere etmeyeceğiz – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:Bir daha federasyon için müzakere etmeyeceğiz




 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber canlı yayınında Kıbrıs konusuna ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesinin iki boyutundan bir tanesinin hidrokarbon konusunda gelir paylaşımı olduğunu söyledi.

“Kıbrıs’ta kalıcı bir siyasi çözüm ne kadar olur bilmiyoruz, ama gelir paylaşım konusunda aslında Rumlar evet dese samimi olsa Avrupa Birliği de bunlara biraz baskı yapsa ya da ikna etse çok kolay. İki taraf arasında iki taraftan şirketler üzerinden Avrupa Birliği ya da BM mekanizması üzerinden bu hakça gelir paylaşımı düzenlenebilir” değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafının çok yapıcı tekliflerde bulunmasına rağmen Rum tarafının paylaşım konusunu reddettiğini vurguladı.

Kıbrıs’ta federasyon için 54 sene müzakere edildiğini ve Kıbrıs Rum kesiminin tutumu nedeniyle başarıya ulaşılamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Federasyon için 100 sene daha müzakere etsek bir yere varamayız. Artık egemen eşitlik temelinde Kıbrıs Türklerinin 1960 anayasasında verilen hakların tanınmasıyla bir müzakereye girmemiz gerekiyor. Bu konuda tutumumuzu hem KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar hem de biz garantör ülke olarak Cenevre’de 5+1 gayri resmi toplantıda da söyledik. Tüm dünyaya da söylüyoruz.” Diye konuştu.

İki egemen devlet kendi aralarında anlaşırsa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının değişebileceğini belirten Çavuşoğlu, hem KKTC’nin hem de Türkiye’nin bu konuda kararlı olduğunu, son seçimlerde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bunu savunarak seçimi kazandığını söyledi.

Türkiye’nin kıta sahanlığının batı sınırlarını belirlediklerini ve BM’ye kaydını yaptırdıklarını kaydeden Çavuşoğlu, buradan taviz vermelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

 

TRT/BRT