“Tüm halkımızın özgürlük ve bağımsızlık bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum” – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

“Tüm halkımızın özgürlük ve bağımsızlık bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum”




Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, 15 Kasım KKTC’nin kuruluşunun 37’nci yıl dönümü nedeniyle videolu mesaj yayınladı.

Uluçay, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 37’nci yıl dönümünde tüm halkımızın özgürlük ve bağımsızlık bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Uluçay, mesajında şunları kaydetti:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 37’nci yıl dönümünde tüm halkımızın özgürlük ve bağımsızlık bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum.

Bugünlere gelmek hiç kolay olmamıştır. Kıbrıs Türk halkı büyük acılar çekmiş, fedakârlıklar yapmış, nice baskılara direnmiş, vatanından sürülmeye de vatanında asimilasyona da “hayır” demiştir. Kendi kimliğini, yaşam tarzını ve siyasi iradesini korumuş ve sahip çıkmıştır. Bu uğurda evladını, eşini kaybetmiş, yerinden edilmiş, toplu katliamlara maruz kalmıştır.

Kolektif hafızamız hala tazedir. Yurdu uğruna, bu mücadeleyi veren cefakâr ve vefakâr halkımızı, mücahitlerimizi, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

15 Kasım 1983 günü, Bağımsızlık Bildirgesi Meclisimizde okunmuş ve oybirliği ile kabul edilerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu dünyaya ilan edilmiştir. Kıbrıs Türkü, bağımsızlık bildirgesi ile her türlü sömürgecilik, ırkçılık, baskı ve tahakkümü reddetmiştir.

Yurdumuzda, bölgemizde ve tüm dünyada barış ve istikrarın, özgürlüğün ve insan haklarının egemen olmasını vurgulamış, Kıbrıs’taki iki halkın kendi kimlikleriyle huzur ve güven içinde yaşama ve kendi kendilerini yönetme hakları olduğuna inancını dile getirmiştir.

Bağımsızlık Bildirgesi ile Cumhuriyet’in ilanının adadaki iki eşit halk arasında bir federasyon çatısı altında yeniden kurulmasını kolaylaştıracağına ve BM çatısı altındaki müzakerelerle sorunların barışçıl ve uzlaşıcı politikalarla çözülmesine inanç bildirilmiştir.

Ne yazık ki, Bağımsızlık Bildirgesi ile de ortaya konan adil ve kalıcı çözüm inancımız ve çağrılarımız muhataplarımız tarafından bugüne değin karşılık bulmamıştır.Dahası, Kıbrıs Rum toplumu uluslararası tanınmışlığının avantajlarını sürdürmekte, günümüzde ise adamızın hidro-karbon yataklarındaki tek taraflı faaliyetlerini devam ettirmektedir.

Diğer tarafta ise, Kıbrıs Türk toplumu, hayatın her alanında ve uluslararası arenada haksız ambargolara maruz kalmakta ve oluşması muhtemel enerji kaynaklarının paylaşımından dışlanmaktadır.

Şüphesiz, bu durum asla sessiz kalıp kabul edilebilecek bir durum değildir…Bu uğurda, geçmişte yaşadığımız acılara ve zorluklara rağmen, bugün de ayni toplumsal dayanışma ruhu ile barış dilinden uzaklaşmadan; demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden vazgeçmeden; uluslararası alanda gasp edilen temsiliyetimizin iadesi, hak ve menfaatlerimizin korunması için mücadelemizi devam ettirmekteyiz.

Kıbrıs Türk halkını hak ettiği refah ve esenliğe kavuşturmak için ülkemizin demokrasisini, ekonomisini ve kurumlarını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muhasır medeniyet seviyesine getirme kararlılığımızı vurgularken Cumhuriyet Bayramınızı kutlar, hepimize barış, huzur, güvenlik ve refah içinde yaşayacağınız bir gelecek dilerim.”