TC-KKTC el ele yürümeye devam edecek – DT Kıbrıs Haber

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Ülkede kuru baklagilin yetiştirilmesi amacıyla, Tarım Bakanlığı, TİKA ve Ticaret Odası işbirliğinde “KKTC’de Kuru Baklagil Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” hayata geçiriliyor.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Türkmenköy İstasyonu’nda projenin tanıtım programı yapıldı.

Etkinlikte konuşan Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Oda olarak projeyi pilot uygulama olarak değerlendirdiklerini, amaçlarının iklime uygun baklagilleri ülkede üreterek, katma değeri yüksek ürünlerle piyasada yer almak olduğunu söyledi.

Deniz, bu sayede ürünlerin ekip-biçme ve hasat süreçlerini desteklemeyi hedeflediklerini belirterek, projeden yararlanmak isteyen üretici ve çiftçinin Ticaret Odası’na başvuru yapabileceğini ifade etti.

TİKA Başkanı Serkan Kayalar da, TİKA’nın KKTC’de 4 yılda 150’nin üzerinde projeyi hayata geçirdiğini anımsatarak, tarım ve hayvancılık öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

Kayalar bu proje sayesinde de ülkede özellikle fasulye ve yeşil mercimeğin yetiştirilmesini hedeflediklerini belirterek, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile TİKA işbirliğinin başka alanlara da taşınacağını dile getirdi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlı Hüseyin Çavuş da, projenin ülkenin kendi ayakları üzerinde durması yönünde çok önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekti.

Ülkede yılda 3 milyon dolarlık baklagil tüketiminin olduğuna işaret eden Çavuş, bu yıl proje sayesinde nohutu da Genel Tarım Sigortası Fonu’na dahil ettiklerini söyledi.

Bakan Çavuş, bu projeyle 3 milyon dolarlık katma değerin ülkede değerlendirileceğini kaydederek, bunun önemine vurgu yaptı.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da konuşmasına “TC-KKTC el ele yürümeye devam edecek” sözleriyle başladı.

TİKA’nın Kıbrıs Türkü’nün gönül coğrafyasında yer ettiğinin altını çizen Feyzioğlu, insanların doğrudan kalbine dokunduğunu, çiftçiye, hayvancıya, kadın kooperatiflerine büyük destekler sağladıklarını söyledi.

Projenin önemine de dikkati çeken Feyzioğlu, hayırlı olmasını diledi.

Büyükelçi Feyzioğlu, narenciye ve enginarda yaşanan soruna da değindi.

Ülkede narenciye ve enginarda bir sorun yaşandığını ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin, KKTC söz konusu olunca büyük bir özveriyle sorunu çözdüğüne vurgu yapan Feyzioğlu, Türkiye’nin KKTC’ye ambargo uyguluyor gibi asılsız söylemlerin haksız söylemler olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Büyükelçi Feyzioğlu, TC ile KKTC’nin hayalleri ortak, geleceğinin bir olduğunun altını çizerek sözlerini tamamladı.

TC-KKTC el ele yürümeye devam edecek – DT Kıbrıs Haber

Yorumlar kapalı.