TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB Yüksek Temsilcisi Borrell ile görüştü – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB Yüksek Temsilcisi Borrell ile görüştü




Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Brüksel’de biraraya geldi…

Görüşme öncesinde açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif atmosferin oluşturulmasının önemli olduğunu ancak bunun sürdürülebilir olması için somut adımlar atmak gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu,çeşitli konuların yanında Doğu Akdeniz’de çok taraflı bir konferans düzenlenmesiyle ilgili atılabilecek adımlar ve önümüzdeki süreçte atılabilecek somut adımların değerlendirileceğini kaydetti.

Türkiye-AB ilişkilerinin sadece iki taraf için önemli olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bölgemizde devam eden ciddi sorunlar var. Bunlara çözüm bulmak bakımından da Türkiye-AB iş birliği önem arz etmektedir.” diye konuştu.

 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de her iki tarafta da daha iyi bir atmosferin mevcut olduğunu dile getirdi.

 

Türkiye ve AB’nin karşılıklı anlayış çerçevesinde hareket edebileceğini belirten Borrell, “Karşılıklı çıkarlara dayalı ilişkilerimizin daha da ilerlemesi için iş birliği tesis edilecek bir ilişki için çalışabileceğimizi ümit ediyorum.” diye konuştu.

Borrell, Türkiye ve Yunanistan arasında bu hafta istikşafi görüşmelerin başlayacağını hatırlatarak “Bu konudaki niyetler beyan edildi ve bunların da artık adımlara dökülmesini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Adası’nda müzakerelerin yeniden başlaması ile ilgili açıklama yaptığını anımsatan Borrell, “Biz bu çerçevede hızlı bir biçimde bu görüşmelerin en kısa sürede başlamasını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Borrell, Doğu Akdeniz’deki gerilimin sürdürülebilir bir biçimde düşürülmesini istediklerini de vurguladı.

 

 

(BRT/AA)