Tatar’dan Kuran kursu kararıyla ilgili açıklama:Gereken yasal düzenlemeler yapılacak – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Tatar’dan Kuran kursu kararıyla ilgili açıklama:Gereken yasal düzenlemeler yapılacak




Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anayasa Mahkemesi’nin Din İşleri Değişiklik  Yasası’nın 8B Maddesinin 2. Fıkrasının AB Bendinde yer alan  Din İşleri Komisyonu’nun  hafızlık kursu açma yetkisini iptal eden kararını değerlendirirken, gereken yasal düzenlemelerin yapılacağını ve kurslara devam edileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, yaptığı açıklamada şöyle dedi;  

  

“KKTC Anayasası’nın   her vatandaşa dini inançlarını ve kutsal kitaplarını öğrenme  hakkı ile  kendi inançları doğrultusunda ibadet etme özgürlüğünü sağlamakta olduğunu belirtmekte büyük yarar vardır.  Buna göre  din eğitimi almak Anayasaya aykırı olmadığı gibi  Din İşleri Başkanlığı da Devletin dini alanlarda faaliyet gösteren  kurumudur. Bunlara da dikkat edilmesi gerekir.  Bu arada  Din İşleri Başkanlığı’nın, devletin dışında bir kurum olduğu algısını yaratmak ve  bu kurumu zan ve töhmet altında bırakmak doğru değildir. 

 

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra gereken  yasal düzenlemelerin  hemen yapılarak,  kursların devamının sağlanması en büyük beklentimdir.  Buna göre de kurslar  Din İşleri Başkanlığı  tarafından düzenlenmeli,  Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı  da  bu kursları denetlemeli ve  kurs sonrasında  verilecek olan  belgeleri onaylanmalıdır. Gereken bu yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasının da takipçisi olacağım.    

 

Bir kez daha belirtmek gerekir ki, vatan bildiğimiz bu topraklarda 1571 yılından bu yana devam etmekte olan dini inançlarımıza sahip çıkmaya ve bunları korumaya devam edeceğiz.  Bu topraklarda ne dini inançlarımız yok olacak, ne de ezan sesi susacak.”