Tatar ve Oktay su temin projesi tamiratını yapan gemide inceleme yaptı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
GÜNDEM

Tatar ve Oktay su temin projesi tamiratını yapan gemide inceleme yaptı

Tatar ve Oktay su temin projesi tamiratını yapan gemide inceleme yaptı


Başbakan Ersin Tatar ile Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Su Temin Projesi’nde meydana gelen arızanın giderilmesi çalışmalarının yürütüldüğü gemide incelemelerde bulundu.

Pınarbaşı’ndan kalkan askeri helikopter ile onarım çalışmalarının yapılmakta olduğu gemiye giden Başbakan Tatar’a, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile Su İşleri Dairesi Müdürü ve diğer yetkililer eşlik etti.

İnceleme sonrası açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, projede son aşamaya gelindiğini Başbakan Ersin Tatar ile yaptıkları sorun tespitinin ardından suyun KKTC’ye veriliş tarihini belirlediklerini söyledi.

Oktay,  “25 Eylül’de suyu KKTC’ye vermiş olacağız” dedi.Hangi şart altında olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir ve beraber olacağını vurgulayan Oktay, bu birliktelikten güç doğduğunu, özellikle Doğu Akdeniz birlikteliğinde bunun ayrı bir anlamı olduğunu söyledi.Fuat Oktay, Türkiye Cumhuriyeti’ni Ankara’ya hapsetmek isteyenlere de mesaj gönderdi.

“Türkiye Doğu Akdenizdeki kıta sahanlıklarıyla birlikte hak ve menfaatlerinden ödün vermeyecek, kendisine ters bakılmasına dahi müsaade etmeyecektir.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin neredeyse her gün bir açılış gerçekleştirerek dünyaya entegre olduğunun altını çizen Oktay, KKTC’ye su temini projesinde aynı duyarlılığın gösterildiğini belirtti.

Proje süresince KKTC Başbakanı Tatar ile birlikte etkin bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Oktay, aynı birliktelik ve dayanışmanın bundan sonra da süreceğini söyledi.

Oktay, “Bu projede, deniz seviyesinin 250 metre altına boruların indirilmesi aşamasında sona geldik. Son derece teknolojik bir çalışma yürttük. Robotlarla son derece teknolojik bir çalışma yürütüyoruz” dedi.Fuat Oktay, Karadeniz’deki başarılı sonuçların aynısına, birlik ve berberlik devam ettiği sürece Doğu Akdenizde de ulaşılacağına inandığını söyledi.

Başbakan Ersin Tatar da Projenin 2009 yılında başladığını anımsatarak 2015 yılında da büyük bir başarıyla sonuca ulaştığını söyledi.

Yılda 75 milyon metreküp suyun KKTC’ye akmasında Türkiye Hükümeti yetkililerinin payının büyük olduğunu dile getiren Tatar, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Denizin 1600 mertre dibinde robotlarla yapılan çalışmanın ne kadar muhteşem olduğunu gördüklerini ifade eden Tatar, 25 Eylül’de KKTC’ye yeniden akacak suyun hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Tatar, “Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdenizde birlikte hareket etmesi çok önemlidi, bu birliktelik sayesinde, hem her iki ülkenin hak ve menfaatlerine sahip çıkılıyor hem de  Kıbrıs Türk halkı refah ve huzur içinde yaşamını sürdürüyor.” dedi.