Tatar: Kıbrıs’ta ancak iki egemen devlet temelinde bir anlaşma olabilir – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Tatar: Kıbrıs’ta ancak iki egemen devlet temelinde bir anlaşma olabilir




Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Diyarbakır temasları sırasında TRT Haber’in sorularını yanıtladı…

Türkiye ziyaretiyle ilgili bilgiler veren Tatar, medeniyetler şehri Diyarbakır’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kıbrıs konusuyla ilgili olarak ise Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Halkı’nın mücadelesinin devam ettiğini belirtti.

Tatar “Bizim devletimiz vardır. O devlet en az o taraftaki Rum Cumhuriyeti kadar meşrudur, egemendir. Dünyada çeşitli baskılar olabilir ama netice itibariyle Cumhurbaşkanı seçilmemden sonraki resmi siyaset ki bu siyaseti tamamıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile sürdürmekteyim. Yani bizim dediğimiz iki eşit egemen devlet ancak bu çerçevede bir anlaşma olabilir 53 sene federasyon görüşüldü, federasyon tek egemenliktir ve Türkiye’nin AB’den dışlanması ile bizlerin yalnızlığı ve belki günün sonunda yok oluşumuza kadar gidebilecek tehlikeli bir süreç olabileceğinden ben farklı bir siyaset izlemeye başladım. Çünkü bu federasyon görüşmelerinden hiçbir netice alınamadı. Ne Annan planı döneminde ne de eski Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gittiği CransMontana’da hiçbir netice alınamadı, çünkü Rumlar Kıbrıs’ta özellikle AB’ye girdikten sonra hiçbir zaman eşitlik temelinde ne yönetimi ne de Kıbrıs’ın etrafındaki zenginlikleri paylaşmak istemediler” dedi.

 

Tatar Kıbrıslı Türklerin egemen olduğunu ve 60 yıldır kendi kendilerini kendi devlet çatısı altında yönetmekte olduklarını da vurguladı.

Tatar “Egemenliğimiz zaten vardır, egemenliğimizin kabulünü istiyoruz. Eğer kabul görürse o zaman biz de Türkiye ile dilediğimiz gibi anlaşmalar ve sözleşmeler yapabiliriz” dedi

 

Kıbrıs Türklerinin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarının korunması için Türkiye ile birlikte bu mücadeleyi sürdürmek gerektiğini ifade eden Tatar

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümetinin bu konudaki kararlığını ortaya koyduğunu belirtti.

 

Kıbrıs adası etrafındaki zenginliklerde Kıbrıs Türk Halkının da hakkı olduğunu vurguladı.

 

          Tatar “Doğu Akdeniz’de çok büyük çıkarlar söz konusu. Türkiye bu konuda kararlıdır, yapılan bir takım karşı hareketleri dizginliyor.Türkiye’nin çok tecrübeleri var, o güçle bunları yürütmek ve ulusal çıkarlarımızı korumak çok önemlidir” dedi.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki pandemi süreciyle ilgili bir soruya karşılık olarak ise Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin her zaman olduğu gibi bu sürçte de KKTC’ye büyük destek verdiğini belirterek Türkiye’nin gerek aşı, gerek sağlık malzemesi, gerekse hastane konusunda yardımlar yaptığını anlattı.

 

          Ülkede Pandemi sürecini çok iyi yönettiklerini belirten Tatar “Zamanında karantina ve zamanında yasaklarla KKTC’yi korumayı başardık” dedi.

          Tatar, pandeminin ekonomik bir bedeli olduğunu ancak aşılamanın artması, yüz yüze eğitimin başlaması ve turistlerin ülkeye gelmeye başlamasıyla bu sıkıntılı günlerin aşılacağını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Tatar, yardımlarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne de teşekkür etti.