Tatar: Egemenliğimiz tanınmadan resmi müzakere sürecine geçmeyiz – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Tatar: Egemenliğimiz tanınmadan resmi müzakere sürecine geçmeyiz




 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’a hareketinden önce Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Tatar’a, basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Özel Temsilci Ergün Olgun ile Müzakere Heyeti Üyesi Osman Ertuğ eşlik etti.

New York’a BM Genel Sekreteri’nin daveti üzerine temaslarda bulunmak amacıyla gideceğini, burada genel Sekreter ile ikili görüşme gerçekleştireceğini, bunun yanında farklı temaslarının da olacağını söyledi.

Cenevre’de ortaya konulan altı maddelik önerinin arkasında olduklarını belirten Tatar, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türkiye ile istişare içinde ortaya çıkan yeni siyaset çerçevesinde artık Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki ayrı egemen, bağımsız devletin işbirliği ile bir anlaşma olabileceğini çeşitli temaslarda dünya kamuouyu ile paylaştıklarını hatırlattı.

Genel sekreter ile yaptıkları görüşmelerde de bu görüşleri aktardıklarını, federal anlayış ile çözüm bulunamayacağını belirttiklerini, Genel Sekreter’in de ortak zemin arayışı içinde olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, böyle bir zeminin henüz bulunamadığını ifade etti.

Adadaki ve bölgedeki konjonktürün tamamen değiştiğini anlatan Ttar, 1963’te Kıbrıslı Türklerin silah zoruyla ortaklık cumhuriyetinden atıldığını, uzun ve haksız süreçler sonunda Rum devletinin, Kıbrıs Türk halkının referandumda “evet” demesine rağmen AB’ye alınmasının meseleyi daha da karmaşık hale getirdiğini hatırlattı.

New York’ta Kıbrıs’taki gerçekleri yeniden anlatmaya çalışacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı, “Kıbrıs’ta iki ayrı halk vardır, iki ayrı devlet vardır. 1963’lerden bu yana kendi kendini yöneten Kıbrıs Türk halkı artık bu saatten sonra federal temelde, çoğunluğun azınlığı yöneteceği ve Türkiye Cumhuriyeti ile bağlarımızın kopartılacağı bir sürece asla girmemiz mümkün değildir. Orada yeni siyaseti gerekçeleri ile anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

20 Eylül’de New York’ta Türk evinin açılışının Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirileceğini, kendilerinin de orada olacağını kaydeden Tatar, Türk Evi’nde KKTC’ye de bir kat tahsis edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Gazetecilerin sorusu üzerine, üçlü görüşme konusunda kendisine resmi bir davet gelmediğini belirtti.

“Kıbrıs Türk halkının pozisyonu açık ve nettir. Eğer egemen eşitliğimiz, uluslararası eşit statümüz tanınmazsa biz asla resmi müzakere sürecine geçmeyiz. Bu Türkiye cumhuriyeti ile de istişare edildikten sonra Cenvre’de ortaya konulan bir duruştur. Bu duruştan hiçbir güç bizi geri adım attıramaz. Bu ulusal bir meseledir” diyen Tatar, resmi bir davet gelmesi durumunda konunun değerlendirileceğini, diyalogdan kaçınmadıklarını söyledi.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul üstünden New York’a gitmek üzere heyeti ile birlikte adadan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın temaslarını tamamlamasının ardından 28 Eylül’de KKTC’ye dönmesi bekleniyor…