“Surlariçi Şehir Müzesi” açılıyor – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

“Surlariçi Şehir Müzesi” açılıyor



[ad_1]

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), Lefkoşa’da Surlariçi bölgesinde yer alan “Surlariçi Şehir Müzesi”nin 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nda açılacağını bildirdi.

YDÜ’den verilen bilgiye göre, girişi ücretsiz olacak “Surlariçi Şehir Müzesi”, 15 Kasım Pazar günü saat 10.00 itibariyle ziyarete açık olacak.

Günsel ailesinin girişimi ile restore edilen Girne Kapısı’ndaki Ziraat Bankası’nın eski binasında hizmete girecek “Surlariçi Şehir Müzesi (Walled City Museum)” girişinde üçer metrelik 9 adet bronz heykel bulunuyor.

Zaferi simgeleyen heykellerin yanı sıra müzede, tavanlara çizilen eserler arasında Osmanlı Devleti tarafından Kıbrıs’ın fethi ve 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı bulunuyor.

Surlariçi Şehir Müzesi’nde, birçok ödüllü sanatçının Lefkoşa’yı ve Kıbrıs’ı anlattığı çeşitli tekniklerde yapılmış eserleri sanatseverlerin ve kültüre meraklı herkesin beğenisine sunulacak. Ayrıca Lefkoşa’nın sosyal, kültürel ve siyasi geçmişine ait birçok materyal de müzede canlandırılacak.

Kıbrıs’ın tarihinde önemli bir yer tutmuş ve tutmaya devam eden, aralarında Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Raif Denktaş’ın da bulunduğu siyasi ve kültürel şahsiyetlerin hiperrealist silikon heykelleri de sergilenecek.

Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili şahsiyetlerin yanı sıra müzede, eserleri bulunan ödüllü sanatçıların büstleri de bulunacak.

Müzede ayrıca Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından Kıbrıs’la ilgili çeşitli tarihi beratlar, fermanlar, Lefkoşa’nın 16. yüzyıla ait sicil defterleri ve tarihi halılar da sergilenecek.

Bulunduğu bölgenin sosyal ve kültürel hayatını yansıtma misyonuyla Surlariçi Şehir Müzesi’nde, Kıbrıs’ın geleneksel gölge oyunun orijinal suretlerinin yanında, kültürel mirasını yansıtan birçok eser de yer alacak.

Ayrıca Bıçak ve Kılıç, Denizcilik ve Oyuncak Araba Müzelerine ait çeşitli materyaller de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

 

[ad_2]