Sudan’da olağanüstü hal ilan edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Sudan’da bir grup asker sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ile ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini gözaltına aldı.

Darbe girişiminin ardından Sudan’da olağanüstü hal ilan edildi.

Türkiye, Avrupa Birliği ve Arap Birliği ise Sudan’daki olaylar endişeyle izliyor.Sudan güne darbe girişimiyle uyandı. Bir grup asker Başbakan Abdullah Hamduk ile ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini gözaltına aldı.

Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken Sudan Meslek Odalar Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı.Bu arada, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, geçiş dönemi hükümlerini feshettiklerini ve Anayasal Bildiri Anlaşmasının bazı maddelerini askıya aldıklarını belirtti.

Burhan, açıklamasında, “Genel seçimler, Temmuz 2023’te gerçekleştirilecek. Seçimlere kadar görev yapacak ve Sudan’daki tüm kesimleri temsil edecek bağımsız bir yeterlilik hükümeti kurulacak.” dedi.

Ülkede olağanüstü hal ilan ettiklerini, 18 eyaletin valilerinin görevden alındığını aktaran Burhan, Eski Rejimin İzlerini Ortadan Kaldırma ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesinin çalışmalarını da askıya aldıklarını kaydetti.

Burhan, Yolsuzlukla Mücadele Komitesinin daha önce aldığı kararların geçerli olduğunu, geçiş döneminde imzalanan tüm uluslararası anlaşmaların da geçerli kalacağını kaydetti.

Öte yandan, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sudan’daki olaylarla ilgili açıklama yaptı.

Borrell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sudan’da devam eden olayları büyük endişeyle takip ediyoruz. AB, tüm paydaşları ve bölgesel ortakları geçiş sürecini yeniden rayına oturtmaya çağırıyor.” ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da açıklamasında, “Sudan’da bir başka darbe girişimi olduğuna dair haberler dehşet verici ve bu girişimin açıkça kınanması gerekiyor. Sudan’da güvenlikten ve devlet düzeninden sorumlu olan herkesi demokrasiye barışçıl siyasi geçiş sürecini sürdürmeye ve halkın iradesine saygı duymaya çağırıyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Arap Birliği de Sudan’da son yaşananlara ilişkin endişe duyulduğunu bildirerek tüm taraflara “geçiş dönemi anlaşmalarına bağlı kalmaları” çağrısında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Sudan’da darbe teşebbüsünde bulunulduğu yönündeki haberlerin derin endişeyle karşılandığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Sudan’da 25 Ekim günü darbe teşebbüsünde bulunulduğu yönündeki haberleri derin endişeyle karşılıyoruz. Sudan’da tüm taraflarca Anayasal Bildiri kapsamındaki taahhütlere bağlı kalınması ve geçiş sürecinin sekteye uğratılmaması yönündeki güçlü beklentimizi vurguluyoruz.” ifadesi yer aldı.

 

 

[ad_2]

Sudan’da olağanüstü hal ilan edildi