Sucuoğlu: Emeklilik yaşı yükseltilmeyecek – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

Sucuoğlu: Emeklilik yaşı yükseltilmeyecek

 

KKTC ile Türkiye arasında imzalanan protokolün ardından yeniden gündeme gelen KKTC’deki emeklilik yaşının 65’e çıkarılacağı iddiaları endişe yarattı.

Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, ülkede emeklilik yaşının yükseltilmesi yönünde bir çalışma olmadığını söyledi .

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye Cumhuriyeti arasında geçtiğimiz gün imzalanan protokolün ardından KKTC’de emeklilik yaşının yine Türkiye’deki gibi kademli olarak 65’e çıkarılacağı yönünde iddialar gündeme geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, ülkede emeklilik yaşını yükseltmek gibi bir çalışmaları olmadığını açıkladı.    Sucuoğlu, birkaç ay önce katıldığı bir televizyon programında, belli alanlarda emeklilik yaşının yükseltilebileceğini söylediğini ve bunun sadece kendi görüşü olduğunu belirtti.

Söz ettiği alanın da tıp doktorları olduğunu ifade eden Sucuoğlu, tıp doktorlarının en verimli olduğu zamanın 60-70 yaş arası olduğunu kaydetti. KKTC’de emeklilik yaşı 60    Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası’na göre, bir sigortalının yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için 60 yaşını doldurmuş ve bu yasa kapsamında en az dokuz bin gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması koşuldur.    Yukarıdaki (1)’inci fıkrada öngörülen dokuz bin günlük malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları primi ödeme koşulunu yerine getirememiş olan sigortalılar, bu yasa kapsamında en az beş bin dört yüz gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş ve 63 yaşını doldurmuş olmak koşuluyla indirimli olarak yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanırlar.    Sigortalılardan 55 yaşını doldurmuş ve malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı çalışmaların en az bin sekiz yüz gününü yeraltı madenlerinde veya solunum veya cilt yoluyla vücuda geçen gaz veya diğer zehirleyici maddelerle çalışan işyerlerinde geçirmiş bulunanlar, toplam yedi bin iki yüz gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak koşuluyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi-Ceren Özbil

DT Kıbrıs Haber